MOST JÖTT: Visszahozza a koronavírus alatti intézkedéseket a kormány - ITT vannak a részletek:

MOST JÖTT: Visszahozza a koronavírus alatti intézkedéseket a kormány - ITT vannak a részletek:


Újra hatályba léptet több olyan intézkedést a kormány, amelyet a koronavírus-járvány idején kihirdetett veszélyhelyzet alatt hozott – derült ki a Magyar Közlönyből. Emellett az energiahordozók áráról, a helyi adókról, az ukrán állampolgárok munkavállalásáról és az extraprofitadókról szóló kormányrendelet hatályát is kitolták őszig.

Mint ismert, a koronavírus magyarországi megjelenése után, 2020. március 11-én országos veszélyhelyzetet léptettek életbe, és korlátozó intézkedéseket vezettek be. Ahogy fogalmaztak: „Így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni.” 2020. június 18-án szűnt meg a veszélyhelyzet, de érvényben maradt a járványügyi készültség.

A veszélyhelyzetet ősszel, a második hullám begyűrűzésekor újra kihirdették, majd többször meghosszabbították, idén februárban megszűnt. A veszélyhelyzet alatti tudnivalókról – milyen jogok korlátozhatók, mit jelent a különleges jogrend – ide kattintva olvashatnak.

Az orosz–ukrán háború miatt kialakult humanitárius, valamint európai gazdasági helyzetre reagálva az Országgyűlés június 8-án, szerdán törvényalkotással felhatalmazta a kormányt, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt kiadott kormányrendeletek hatályát a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló (2022. évi VI.) törvény hatályosságáig, azaz 2022. október 31-éig meghosszabbítsa.

A MAGYAR KÖZLÖNYBEN MEGJELENT RENDELET ALAPJÁN AZONBAN NEMCSAK AZ UKRAJNÁBAN ZAJLÓ HÁBORÚ MIATTI INTÉZKEDÉSEKET, HANEM A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATTI VESZÉLYHELYZET ALATT HOZOTT INTÉZKEDÉSEK KÖZÜL TÖBBET IS ÚJBÓL HATÁLYBA LÉPTETNEK.

Ahogy a Magyar Közlönyben írják: az Országgyűlés jóváhagyja az egyes, a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása céljából kihirdetett veszélyhelyzet során kiadott kormányrendeletek hatálybalépéséről és veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 190/2022. (V. 26.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Rendelet), amellyel a Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdése alapján, rendkívüli intézkedésként a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet, illetve a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt kiadott rendeleteket.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap