Te fával tüzelsz? Nehogy kidobd a hamut! Olyan dolgokra használhatod fel, amire eddig még csak nem is gondoltál! Íme pár ötlet:

Te fával tüzelsz? Nehogy kidobd a hamut! Olyan dolgokra használhatod fel, amire eddig még csak nem is gondoltál! Íme pár ötlet:


A kertben és a háztartásban is hasznos. És ingyen van!

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású,. A szénből származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk!

A fahamut nem szükséges azonnal használni, viszont arra ügyeljünk, hogy száraz állapotban tároljuk. Ne hagyjuk a szabadban, mert ha eső, nedvesség éri, veszít hatóanyagából.

Nézzünk néhány példát, mire használható a fahamu a háztartásban:

Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra. Remek súrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súrolták az edényeket, aztán kiöntötték a fűbe. Bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.

Télen utakat, járdákat is jégmentesíthetünk vele. A hamu sót tartalmaz, tehát megolvasztja a jeget.

A fahamu kiváló bio-talaj-tápszer. Foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet – magnéziumot, bórt, vasat, – tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya. A legkedvezőbb időszak a talaj behamuzásának a tél. A savas földnek ajánlott, de csak óvatosan. A palántázott növények jobban bírják, de a helybe vetetteknek megárthat a túl lúgos talaj. A hamuval dúsított talajt szereti a paradicsom, szőlő, bab, spenót, borsó, avokádó, fokhagyma, de rózsa ültetése előtt is jót tesz, ha az ültető gödörbe beszórunk egy ¼ bögre hamut. A burgonya esetében csak óvatosan.

Pince, sufni, kietlen zugok sarkaiba érdemes rakni egy-egy kupaccal, elűzi a patkányokat, egereket, csótányokat.

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap