Most jött a hír! Gyerekek ezt már ne! Pokolian nagy a baj! Rusvai Miklós virológus bejelentette az ÉV EGYIK LEGROSSZABB HÍRÉT! Ez bizony Téged is érint!

Most jött a hír! Gyerekek ezt már ne! Pokolian nagy a baj! Rusvai Miklós virológus bejelentette az ÉV EGYIK LEGROSSZABB HÍRÉT! Ez bizony Téged is érint!


Rusvai Miklós virológus szerint az iskolakezdés hatással lesz a negyedik hullám felfutására is. Jövő héten kampányszerű oltást szerveznek a köznevelési intézményben tanuló 12 év felettieknek. Ön szerint szükséges ez a lépés a kormány részéről?

– A legideálisabb az lett volna, ha augusztus 15-ig a gyerekek a második oltást is megkapták volna, így alakult volna ki ugyanis a teljes immunitás az iskolakezdésre. De ahogy a mondás tartja, jobb később, mint soha! Még azelőtt indítják az oltási kampányt, hogy a járvány bedurvulna.

Mikorra várható a felfutás?

– Úgy gondolom, októberben. Már most látjuk a szennyvízadatokból, hogy a népünnepély megtette nem kívánt hatását. Budapesten és Szegeden koncentráció-növekedést tapasztaltunk. Jövő héttől valószínűleg már a koronavírussal fertőzöttek számán is látjuk ezt.

Az iskola is akkor kezdődik.

– Bizony. A gyerekek eddig táboroztak, nyaraltak, most pedig hirtelen nagy közösségbe mennek, ahol könnyen terjeszthetik a vírust. Az esetszámok várhatóan az iskolakezdést követően 8-10 nappal növekednek majd ismét.

Miért fontos a korosztály beoltása?

– Két okból is. Az egyik, hogy a 12 év feletti gyerekek nagyobb eséllyel betegednek meg a koronavírus-fertőzéstől, mint a náluk fiatalabbak. Sajnos, hazánkban már három haláleset is volt a korosztályukban. Másrészt a társadalom érdeke is, hogy ne játszanak szerepet a vírusterjesztésben, ne vigyék haza a suliból, ne kapják el tőlük a pedagógusok a fertőzést.

A 12 évnél fiatalabbakat is szükséges lenne oltani?

– Nem tartom indokoltnak, százezerből csak egy esetben fordul elő betegség az ő esetükben. Emellett nincs olyan vakcina, ami erre a korosztályra lenne kifejlesztve. A tesztelés ugyanakkor már zajlik az Egyesült Arab Emirátusokban hároméves kortól felfelé.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap