TE is Pfizert kaptál? Az alábbi mellékhatás később jelentkezik és nagyon kellemetlen lesz?!

TE is Pfizert kaptál? Az alábbi mellékhatás később jelentkezik és nagyon kellemetlen lesz?!

A kép illusztráció

Az elmúlt néhány hónapban minden a vakcinák körül forgott. Az emberek kíváncsian várták, az oltás után milyen mellékhatások jelentkeznek, mit állapít meg az orvostudomány az az ezt követő hetekben, és egyáltalán mi vár ránk a harmadik hullám lecsillapodása után.

Annyit már sokan kitapasztaltak, hogy az oltás után hőemelkedés, hidegrázás, fáradtság és gyengeség jelentkezhet, de azt nálunk is olvashattad, hogy egyik szerkesztőnknek még napokig megmaradt egy bizonyos mellékhatás a Pfizert követően.

Szerencsére azonban szakértők is biztosították az embereket afelől, hogy ezek mind teljesen természetes reakciók, amelyek az immunrendszer működésbe lépését jelzik. Persze ezekután benned is felmerülhet a kérdés: ha nem volt mellékhatásom, az mit jelent?

Most pedig több kutatási eredmény is kimutatta, és a CDC (Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) adatai alapján is kijelentették, hogy a Pfizerrel oltottak egy részénél egy bizonyos mellékhatás később jelentkezett.

Ez nem más, mint a szívizomgyulladás: ezt általában az immunrendszer reakciója váltja ki valamilyen fertőzés, sérülés, vagy jelen esetben a vakcina következményeképp. A tünet leginkább a fiatal felnőtt férfiaknál gyakori, átlagosan a 16 és 30 éves korosztály esetében.Leginkább 2-4 nappal a vakcinát követően jelentkeztek az első tünetek, de szerencsére a regisztrált esetek nagy részénél gyors volt a gyógyulás folyamata. Ez viszont kifejezetten komoly probléma, amit minél hamarabb kezelni kell, így ha a Pfizert kaptál (vagy akár a Modernát, merthogy elsősorban mRNS alapú vakcináknál jelentkezett) és nehézlégzést, ájulást, magas lázat tapasztalsz, azonnal hívd az orvosodat!

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap