Soha nem volt ekkora a jólét! A KSH legfrissebb adatai alapján, újra hatalmasat nőtt az átlagkereset Magyarországon! Ledöbbensz, ha meglátod mennyit keres ma egy átlag ember itthon! Neked is ennyi a béred?

Soha nem volt ekkora a jólét! A KSH legfrissebb adatai alapján, újra hatalmasat nőtt az átlagkereset Magyarországon! Ledöbbensz, ha meglátod mennyit keres ma egy átlag ember itthon! Neked is ennyi a béred?


Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt, egyaránt 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 436 700 forint volt a bruttó átlagkereset, így 8,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A bruttó kereset mediánértéke 348 100 forint volt, 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KERESETEK EMELKEDÉSE 1,0 SZÁZALÉKPONTTAL GYORSULT AZ ELŐZŐ HÓNAPHOZ KÉPEST.

A 4,9 százalékos augusztusi inflációval számolva az augusztusi reálkeresetek 3,8 százalékkal voltak magasabbak, az egy évvel korábbiaknál, a júliusi 3,2 százalékos emelkedés után.

A 8,9 százalékos átlagos keresetnövekedéshez képest a feldolgozóiparban 6,8 százalékos, az építőiparban 8,8 százalékos növekedést mért a KSH. A kereskedelemben 8,1, a szállítás, raktározás területén 4,6, a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátásban 7,1 százalékkal volt magasabb az átlagkereset a tavaly augusztusinál.

A költségvetési szektorban az egészségügyi dolgozók bérének 36,6 százalékos emelkedése húzta fel az átlagot. Az oktatásban 6,8, a szociális ellátás területén 8,2 százalékkal emelkedett az átlagkereset.

A TELJES MUNKAIDŐBEN ALKALMAZOTTAK LÉTSZÁMA A KÖZFOGLALKOZATOTTAK NÉLKÜL SZÁMOLVA 187 EZERREL, 7,3 SZÁZALÉKKAL NŐTT TAVALY AUGUSZTUS ÓTA.

Január-augusztusban a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vállalkozásoknál 441 300, a költségvetésben 403 300, forintot ért el bruttó átlagkereset, ami 7,8, illetve 9,6, százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap