Évente 120 ezer forintot bukik el rengeteg magyar, mert EZT a dolgot bizony sokan nem tudják

Évente 120 ezer forintot bukik el rengeteg magyar, mert EZT a dolgot bizony sokan nem tudják


Sokan talán nem is tudnak róla, hogy bizonyos betegségek, allergia, vagy érzékenység miatt is részesülhetnek adókedvezményben. A már jóváhagyott minimálbér emelkedése nem csak a bérekre, de a juttatásokra is kihatással lesz a következő évtől.

A pénzcentrum.hu arról ad felvilágosítást, hogy milyen betegségek mellett, illetve milyen feltételekkel juthatunk 2022-től adókedvezményekhez. A visszatérítéseket a minimálbérből számolják majd ki.

Létezik egy 335/2009-es kormányrendelet, amely alapján többen jogosultak a személyi jövedelemadó csökkentésére, amennyiben a listán szereplő súlyos, fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek.

Ha a listán szereplő betegségekkel valaki együtt él, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni: a kedvezmény például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén is jár,

Ezek alapján akár az ország 35 százaléka is jogosult lehet az adókedvezményekre, de ezzel nagyon sokan nem élnek. Ennek az az egyszerű oka, hogy nem is tudnak róla. Adókedvezmény a minimálbér 5 százaléka, ami a jövő évi 200 000 forintot figyelembe vége, 10 000 forint, azaz évi 120 ezer forintot is meg lehetne spórolni vele.

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet összesen 18 olyan betegségcsoportot (ez mintegy hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adókedvezmény, ezeket pedig a BNO kódjuk alapján a betegek is azonosíthatnak. A következő betegségek esetén jár az adókedvezmény:

egyes hallási és látási fogyatékosságok,
bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
egyes mozgásszervi megbetegedések,
skizofrénia egyes változatai,
a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei,
egyes rákos megbetegedések,
egyes immunbetegségek,
egyes emésztőszervi betegségek, például Crohn betegség,
veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a
szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai,
veleszületett és szerzett szívbetegségek,
egyes fejlődési rendellenességek (például Down-szindróma), vagy
az elválasztó mirigyekkel és anyagcsere meghibásodásával összefüggő egyes megbetegedések, többek között az I. és II. típusú
cukorbetegség
emlő- és petefészek daganat
méhnyakrák
endometriozis
here- és prosztatarák.

A betegségek pontos listáját a már említett kormányrendelet melléklete tartalmazza, ami IDE KATTINTVA érhető el. Az adókedvezményhez első sorban orvosi igazolás kell. Visszamenőleg is lehet igényelni. Évente kétszer lehet igényelni a NAV-nál, az adóelőleg befizetésekor, vagy májusban, a jövedelemadó bevallásakor.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap