Drámai hír! Fásy Ádám szívinfarktust kapott, azonnal mentővel kórházba vitték!

Drámai hír! Fásy Ádám szívinfarktust kapott, azonnal mentővel kórházba vitték!

A kép illusztráció!!

FÁSY ÁDÁMNAK PÁR ÓRÁN MÚLOTT AZ ÉLETE: „MEGMENTETTÉK AZ ÉLETEM!” Csupán feleségének és a gyorsan reagáló orvosoknak köszönheti, hogy nem vitte el az infarktus.

Sokkoló pillanatokról vallott Fásy Ádám magyar műsorvezető, a Zeneexpressz tulajdonosa. Mint kiderült múlt hét végén sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, miután napok óta a rosszul lét kerülgette.

A Blikk információi szerint alig egy-két órán múlott az élete! Ha pedig szerettei nem nyaggatják, hogy forduljon orvoshoz, végzett volna vele egy szívroham.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost „Be kell vallanom, nem vettem komolyan a jeleket, nekem nem utaltak arra, hogy a szívemmel lenne baj. Úgy hét-nyolc napja éreztem először, hogy fáj a mellkasom és egy kicsit zsibbadt a bal karom, de azt hittem, megfáztam. Napokig nem tulajdonítottam ennek nagy jelentőséget, majd múlt csütörtökön többször is annyira levert a víz, hogy át kellett öltöznöm. Ám őszinte leszek, még ekkor sem gondoltam arra, hogy orvoshoz menjek” – vallotta be Fásy Ádám a lapnak.

Végül felesége fáradhatatlan kérlelésére elment a háziorvosához, aki egy gyors EKG után, mentőt hívott és kórházba vitette a műsorvezetőt. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára vitték be, ahol azonnal műtőbe tolták, hogy elvégezzék az életmentő operációt. Az orvosok szerint a szíve akkori állapotában maximum egy napot bírt volna ki, a hétvégén szívroham vitte volna el.

„Két koszorúeremmel is baj volt, az egyik teljesen el volt záródva, a másik úgy ötvenszázalékosan működött. Kitisztították az ereket és két sztentet ültettek be. (…) Annyi minden alakult jól... Hogy a feleségem rábeszélt a doktorra, a háziorvosom gyors reakciója, a szívklinika világszínvonalú, dr. Merkely Béla professzor és dr. Becker Dávid egyetemi docens vezette csapata. Külön köszönöm a nővérek és ápolók törődését. Megmentették az életem! Később fogtam csak fel, hogy meghalhattam volna” – mesélte Fásy Ádám.

Szívroham jelei, tünetei
A szívroham bekövetkezésének tünetei leggyakrabban az alábbiak:


A szívinfarktus tüneteit nagyon komolyan kell venni és akár gyanú esetén is azonnal mentőt hívni!

mellkasi fájdalom. Általában nyomás, merevség, fájdalom, esetleg szorító, sajgó érzés a mellkasban, a karokban. A fájdalom és a szorítás a nyakra, az állkapocsra és a hátra is kiterjedhet. gyomorpanaszok. Hányinger és hasfájás is gyakran jelentkezik.
légszomj
hideg verejtékezés
kimerültség
szédülés
A leggyakoribb tünetek hirtelen és együttes jelentkezésekor nagy esély van rá, hogy a panaszokat szívroham okozza. Ilyenkor a minél előbbi sürgősségi osztályra való eljutás és gyors kezelés életet menthet!

Szívinfarktus egyéb tünetei Nem mindenkinél jelentkeznek ugyanazok a tünetek, valamint a tünetek súlyossága is egyénről egyénre változhat.

Bizonyos embereknél enyhébb, másoknál nagyon komoly fájdalmak jelentkeznek. Egyeseknél akár semmilyen tünetek nem jelentkeznek ("csendes szívroham"), és olyanok is akadnak, akiknek tünetelőzmény nélkül csak a szívroham kialakulásakor jelennek meg a tünetek.

Előfordul, hogy a szívinfarktus egyik pillanatról a másikra jelentkezik, de szerencsére a legtöbb esetben vannak figyelmeztető jelek. A kezdeti tünetek már órákkal vagy napokkal előbb is jelentkezhetnek.

Ilyenkor fontos a gyors kardiológus szakorvos általi kivizsgálás, aki meg tudja állapítani, hogy milyen jellegű kezeléssel előzhető meg a roham, illetve az esetleges már kialakult károsodásokat hogyan lehet kezelni.

A korai tünetek, amelyekkel kardiológus szakorvoshoz érdemes fordulni az alábbiak lehetnek:

mellkasi fájdalom. Ez gyakran visszatérő jelleggel jelentkezik angina. Ez a mellkasi fájdalom egy fajtája, amelyet külön cikkünkben részletesen bemutattunk. Az angina oka a szív vérellátásának időszakos csökkenése Emiatt fontos, hogy amennyiben a fenti tünetek közül több jelentkezik, akkor szívinfarktus is lehet a tünetek oka, ezért sürgősen forduljunk a mentőszolgálathoz!

Enyhébb tünetek esetében is rendkívül fontos, hogy legalább egy szakértő kardiológus kivizsgálja a panaszokat, aki megállapíthatja a kockázatokat és megfelelő megelőző kezelést írhat fel.


Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap