Ismét gyászol a magyar sportvilág! Újabb fantasztikus sportolóját veszítette el az ország! Nyugodjon Békében!

Ismét gyászol a magyar sportvilág! Újabb fantasztikus sportolóját veszítette el az ország! Nyugodjon Békében!


88 éves korában meghalt Fenyvesi Máté, az FTC egykori kiváló, válogatott labdarúgója, sportvezetője, a klub örökös bajnoka - írta meg a szomorú hírt honlapján FTC.

A Jánoshalmán született Fenyvesi 1953 és 1969 között erősítette a Budapesti Kinizsit, illetve a Ferencvárost, amelyben balszélsőként 550 mérkőzésen 163 gólt szerzett. A bajnokságot négyszer, a Magyar Népköztársasági Kupát egyszer nyerte meg. Tagja volt az 1963-ban VVK-elődöntős, 1965-ben VVK-győztes, 1966-ban BEK-negyeddöntős, 1968-ban pedig VVK-döntős csapatnak. A Vásárvárosok Kupájának 1965-ös fináléjában, Torinóban az ő fejesgóljával nyert a magyar csapat 1-0-ra a Juventus ellen.

A válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára és nyolc gólt szerzett – 1954 szeptemberében debütált az Aranycsapatban Románia ellen. Nem volt könnyű helyzetben, ez volt a válogatott első mérkőzése az elvesztett világbajnoki döntő. Ott volt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon - a nemzeti együttes mindkétszer a negyeddöntőig jutott -, valamint az 1964-es Európa-bajnokságon, utóbbin bronzérmet nyert.

Visszavonulása után megkapta az FTC örökös bajnoka címet, a klub aranydiplomáját, majd centenáriumi aranydiplomáját, a Springer-dí­jat, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét, Budapest díszpolgári címét, valamint az Emberi Méltóságért díjat. Haláláig az FTC baráti kör tiszteletbeli elnöke volt.

Pályafutása lezárása után állatorvosként dolgozott, és a Független Kisgazdapártban, majd a Fideszben politikai szerepet vállalt. Az FTC-hez 1999-ben ügyvezető elnökként tért vissza.

Fenyvesi Mátét a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti.


Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

AKTUÁLIS