Megtörtént az, amitől rettegtünk! Maga Müller Cecília jelentette be a lesújtó hírt! Magyarországon is megjelent a... -Ezt nem szerettük volna hallani!

Megtörtént az, amitől rettegtünk! Maga Müller Cecília jelentette be a lesújtó hírt! Magyarországon is megjelent a... -Ezt nem szerettük volna hallani!

A kép illusztráció
Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa – derült ki Müller Cecília országos tiszti főorvos péntek reggeli nyilatkozatából.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a közelmúltban a folyamatosan terjedő omikron újabb variánsát fedezték fel, amelyet nehéz felismerhetősége miatt „lopakodó” néven emlegetnek.

Müller Cecília most a Mokka vendégeként mesélt a vírus új fajtájáról, illetve arra is kitért, hogy mennyire kell aggódnunk miatta.

„A hagyományos PCR-tesztekkel továbbra is kimutatható, ugyanakkor vannak olyan speciális, omikron-specifikus tesztek, amelyek egy részét a „lopakodó” kikerüli, tehát azokkal nem detektálható. Bár kicsit félelmetes, hogy „lopakodó”, de nem kell megijednünk tőle, a jelenlegi ismereteink és adataink szerint körülbelül ugyanaz a klinikai viselkedése, mint a többinek. Sem súlyosabb kórképet nem okoz, sem más szervet nem támad” – magyarázta országos tiszti főorvos.

Hazánkban a hivatalos közlés szerint az omikron eredeti variánsa a domináns, de a tiszti főorvos bejelentése szerint megjelent az omikron új, BA2 változata is. Müller Cecília szerint ettől nem kell megijedni, mert az eddigi tapasztalatok alapján ez az alvariáns sem okoz súlyos betegséglefolyást.

Arra is kitért, hogy Európában 1-15% között jelen van különböző országokban. Azt is elmondta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint úgy tűnik, ez az új variáns nem fog változtatni a jelenlegi járványhelyzeten.

Optimista vagyok, mert bár magas esetszámot detektálunk, de minden nap egyre kevesebbet – értékelte. De kitért arra is, hogy a szennyvízben még mindig kicsi növekedés van, de már nem olyan intenzíven és meredeken – mondta el Müller Cecília.



Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap