Szijjártó Péter kijelentette: - Nem engedélyezzük uniós fegyverek átszállítását Magyarország területén!

Szijjártó Péter kijelentette: - Nem engedélyezzük uniós fegyverek átszállítását Magyarország területén!


Szijjártó: nem engedélyezzük uniós fegyverek átszállítását Magyarország területén

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak

– közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba. “Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja” – jelentette ki. Mindeközben a NATO épp Pápáról indított gépeket Ukrajna felé, fedélzetén fegyverekkel:

A Pápán állomásozó NATO repülőgépek is viszik Ukrajnának a fegyvereket A három Pápán állomásozó NATO gépből kettő akciózott az ukrajnai háború miatt. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítik elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Szavai szerint erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség. “A magyar emberek nem akarják ezt a háborút. Békét akarunk a szomszédságban és a térségben egyaránt” – hangsúlyozta.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

AKTUÁLIS