48 óra maradt: végveszélyben Csernobil, ha nem tudják tovább hűteni a hasadóanyagokat? - ITT vannak a drámai részletek:

48 óra maradt: végveszélyben Csernobil, ha nem tudják tovább hűteni a hasadóanyagokat? - ITT vannak a drámai részletek:


Az oroszok Ukrajna elleni inváziójának első napján érte támadás Csernobilt, ami része volt az oroszok tudatos, atomreaktorok és -laborok elleni támadásnak. Csernobilban azonban egyre nagyobb a gond. Az ország nukleáris vállalata, az Energoatom azt közölte, hogy az áramellátás hiánya miatt bármelyik pillanatban sugárszivárgás következhet be.

Mivel a háború miatt nincs áram a térségben, így nem tudják lehűteni a hasadóanyagokat, amely ahhoz vezethet, hogy atomtragédia következhet be. Az ukránok sürgősen felszólították Oroszországot, hogy a térségben hirdessen ki fegyverszünetet, és hozzák helyre az áramellátást, különben képtelenek lesznek hűteni a hasadóanyagokat, ami katasztrófába fog torkollni – írja a DailyMail. A francia kormány közölte, hogy kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), és együttműködést sürgetett Oroszországgal.

A tartalék dízelgenerátorok 48 órára elegendő kapacitással rendelkeznek a csernobili atomerőmű energiaellátására – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter a Twitteren. Ezt követően leállnak a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei, ami sugárszivárgást jelent.”

Az Energoatom szerint közel 20 ezer kiégett fűtőelem van, amelyeket majd képtelenség lesz hűteni. Felmelegedésükkel radioaktív anyagok juthatnak a környezetbe. A radioaktív felhőt a szél Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba is elsodorhatja – áll a közleményben. Áramellátás nélkül az erőmű szellőzőrendszerei sem működnének, és a személyzet veszélyes dózisú sugárzásnak lenne kitéve.



Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap