Amerikai katonai drónt kaptak lencsevégre a magyar légtérben

Amerikai katonai drónt kaptak lencsevégre a magyar légtérben


Amerikai katonai drónt kaptak lencsevégre a magyar légtérben A pilóta nélküli repülőt valószínűleg elektronikus felderítésre használták.

Az AIRportal.hu Facebook csoportjában két érdekes fotót tettek közzé a napokban. A felvételeken a General Atomics MQ-9 Reaper pilóta nélküli repülőgép látható, valahol Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, magyar légtérben.

Az ukrán határtól 40 kilométerre kiszúrt drónon támadó fegyver nem volt, viszont elektronikus felderítő felszerelés igen.



A pilóta nélküli MQ-9 Reaper 2007 óta van szolgálatban, távirányítással vagy előre programozott útvonalon képes repülni, akár 24 órán keresztül. Korábban ilyen drónokat használt az Egyesült Államok légicsapásokhoz Iránban és Afganisztánban is.


Az első fotón jól látszik, hogy a szárny alatti felfüggesztési pontokon egy szögletes tartály. Ebben nagy valószínűséggel elektronikus felderítésre, rádióadások lehallgatására, ellenséges adatok megszerzésére alkalmas (SIGINT) felszerelés van. A második képen már hiányos függesztménnyel repül.

2020 óta állomásoznak Lengyelországban ilyen drónok, az Egyesült Államok hadseregével kötött megállapodás keretében.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap