Hoppá! ITT a rendkívüli bejelentés! Nagyon jó hír érkezett, minden 65 ÉV FELETTIT ÉRINT!

Hoppá! ITT a rendkívüli bejelentés! Nagyon jó hír érkezett, minden 65 ÉV FELETTIT ÉRINT!


Idén is jöhet évközi nyugdíjemelés – ennyivel kaphatnak többet az idősek
Újabb évközi nyugdíj-kompenzációval számolhatnak idén a magyar nyugdíjasok - tudta meg a vg.hu. A globális hatások és a szomszédunkban zajló háború miatt a vártnál magasabban alakul az infláció, ez ellen pedig ezúttal is védelmet kapnak.

A jelenlegi kormány tavaly háromszor is emelt a nyugdíjakon, előbb januárban 3 százalékot, majd júniusban további 0,6 százalékot, novemberben pedig ismét 1,2 százalékkal nőttek a nyugdíjak az infláció magasabb alakulása miatt.

AMENNYIBEN A VÁLASZTÁSOK UTÁN IS MARAD A KORMÁNY, AKKOR VÁRHATÓAN IDÉN IS ÉRKEZIK NYÁRON NYUGDÍJ-KOMPENZÁCIÓ.

Ezt erősítette meg a Pénzügyminisztérium március közepén kiadott közleménye, amelyben azt írják: a kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben 5 százalékos volt – az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

Mint ismert: idén már emelt a nyugdíjakon a kormány, januárban egységesen 5 százalékkal nőttek a juttatások. Az áremelkedés viszont – azóta már kiderült – magasabb lesz a vártnál. A Központi Statisztikai Hivatal januárban 7,9, februárban pedig 8,3 százalékos inflációt mért, még úgy is, hogy a különböző kormányzati intézkedésekkel – mint a benzinárstop, egyes élelmiszerek árának befagyasztása, a kamatstop és a rezsibefagyasztás – 3-4 százalékpontnyit is sikerült lejjebb faragni,

AZAZ EZEK NÉLKÜL MÁR BŐVEN 10 SZÁZALÉK FELETT LENNE A FOGYASZTÓI ÁRAK HAVI DRÁGULÁSA.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése szerint – amelyet Virág Barnabás, a jegybank alelnöke ismertetett kedden – 2022-ben akár 7,5-9,8 százalék körül is alakulhat az infláció. Ez azt jelentené, hogy a januári 5 százalékos emelés után idén akár további 2,5, esetleg 4,8 százalékos nyugdíj-kompenzáció is jöhet. Még úgy is, hogy a februárban kiutalt 13. havi teljes nyugdíj egész évre vetítve valamivel több, mint 8 százalékos havi pluszt jelent.

EZ A NYUGDÍJ-KOMPENZÁCIÓ EGY ÁTLAGOS, JELENLEG 150 EZER FORINT KÖRÜLI NYUGDÍJAT KAPÓ JOGOSULT ESETÉBEN HAVONTA 3750-7200 FORINTOS PLUSZ LENNE, AMIVEL KOMPENZÁLHATÓ A FOGYASZTÓI ÁRAK EMELKEDÉSE.

A törvény szerint a nyugdíj-kompenzáció novemberben lenne esedékes, de addig a nyugdíjasok nem lennének védve a magas infláció ellen. Így látja a VG-nek nyilatkozó Farkas András nyugdíjszakértő is, aki szerint, bár a kormány nincs kötelezve az emelésre, várhatóan nem hagyja majd, hogy nehéz helyzetbe kerüljenek a nyugdíjasok, így valószínűleg ezúttal is jön majd az évközi, előrehozott nyugdíj-kompenzáció. Ez egyébként a szakértő számításai szerint a költségvetésnek nagyjából 100-192 milliárd forint kiadást okoz, vagyis ennyivel kapnának többet a magyar nyugdíjasok egy 2,5-4,8 százalékos nyugdíj-kompenzáció esetén.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap