MEGHATÁROZÓ BEJELENTÉST TETT ORBÁN VIKTOR! Ez minden magyar sorsára hatással lesz! Pár órája, olyan komoly bejelentést tett Magyarország miniszterelnöke, amilyet még talán soha….

MEGHATÁROZÓ BEJELENTÉST TETT ORBÁN VIKTOR! Ez minden magyar sorsára hatással lesz! Pár órája, olyan komoly bejelentést tett Magyarország miniszterelnöke, amilyet még talán soha….


Orbán Viktor: megértjük az ukrán álláspontot, de a magyarok érdekét képviseljük

Az energiaárak emelését okozó brüsszeli politika felhagyását javasolta a Kossuth rádiónak adott reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök, annak érdekében, hogy visszafogják annak drágulását. Kitért arra is, hogy az ukrán háború miatt jelentős gondok lehetnek a gabonaellátással, ami első sorban az afrikai országokat fogja nagyon negatívan érinteni.

Beszámolt arról is, hogy ha Magyarország lemondana az Oroszországból érkező olajról és gázról, akkor a gazdaság teljesen leállna. Az Európai Unióban több tagállam sem ért egyet az olaj- és gázvásárlási szankciókkal. Ausztria és Németország Magyarországhoz hasonló helyzetben van, így álláspontja is megegyezik a magyarokéval – ismertette.

„A gabonahiány egész térségeket, kontinenseket is képes destabilizálni, ezért az orosz és ukrán gabona exportjának kiesésével baj lehet olyan országokban, ahonnan millió szám szoktak gazdasági migránsokat kibocsátani” – mutatott rá a kormányfő.

A miniszterelnök szerint hazánk 17 millió ember élelmiszer-ellátására képes, de maximális kapacitás mellett, de ha jobban csinálnánk dolgainkat akár 20 millióét is. A felesleget lehet exportálni, de ha megszalad az ár, akkor veszélybe kerülhet a hazai ellátás is, mert megjelennek olyan vevők, akik kiszippantják a területünkön lévő terményeket.

Az Európai Tanácson történtekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva rávilágított: Zelenszkij minden ország vezetőjét név szerint szólította meg, akiről úgy gondolta nem ért vele egyet, így például a német kancellárt is megnevezve a németek történelmi helytállását a különböző háborúkban, mégpedig elég véres hangon, vagyis az ukrán vezető mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta nem elkötelezett az ukrán ügy mellett.

Ezt lehet kifogásolni, de mivel egy háborúban lévő ország vezetőjéről van szó, elnézhető. A mi erkölcsi felelősségünk nem Ukrajna népével szemben áll fenn, hanem a magyarokéval szemben – mutatott rá. Egyébként pedig mindent megteszünk azért, hogy a segítségre szorulókat ellássuk. Népességarányosan a legtöbb menekült Magyarországra érkezett, és mindenkit elláttunk. Megértjük, hogy ha valaki harcban van, annak nem az első dolga, hogy köszönetet mondjon.

Az ukrajnai háború miatt a béke és a biztonság kérdése is bekerült a választás tétjei közé – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Mint mondta, csak a Fidesz tudja garantálni Magyarországon a békét és a magyar emberek biztonságát.

„Az az alternatíva, amit Gyurcsánytól hallottam, hogy csak két lehetőség van, hogy vagy erkölcsileg pocskondiázzuk magunkat, vagy meghalunk, az nem igaz” – emelte ki Orbán, hozzátéve: ha az a kérdés, hogy kinek az oldalán állunk, akkor 1100 éve az a válasz, hogy a magyarok oldalán állunk. Hozzátette: egy nemzetközi dimenzióval gazdagabb lett a választási kampány, ugyanakkor izgalmasabb is. Értékelése szerint van, aki ezt rosszul éli meg, mások úgy gondolják, hogy ez a helyzet lehetőséget ad arra, hogy „végre komolyan, őszintén és mélyen beszéljünk nagyon fontos kérdésekről”.

„Én az utóbbiak közé tartozom” – mondta, hozzátéve, nem csillapítani akarja a kampányt, hanem megpróbál bevonni, mozgósítani minél több embert, kezet fogni és őszintén beszélni velük ezekről a nehéz kérdésekről.



Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap