Most jelentették az oroszok: mindjárt beszüntetik a harcokat, rengetegen fognak menekülni

Most jelentették az oroszok: mindjárt beszüntetik a harcokat, rengetegen fognak menekülni


Az orosz fegyveres erők 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál – Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához – közölte hétfő reggel az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint a folyosókat, amelyeket Kijev mellett Harkiv, Mariupol és Szumi városoknál nyitnak meg, Emmanuel Macron francia elnök személyes kérésére, az ezekben a városokban kialakult helyzetre való tekintettel alakítják ki.

Az ukrajnai humanitárius segítségnyújtásért felelős tárcaközi koordinációs központ közölte: az orosz fél értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Vöröskereszt illetékes szerveit is az ukrajnai humanitárius folyosók megnyitásáról.

A tájékoztatás szerint az evakuálás ellenőrzését biztosítani fogják, egyebek között orosz drónok segítségével.

Az orosz védelmi minisztérium egy vasárnap éjjel kiadott közleményben arra figyelmeztetett, hogy Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az Azov nacionalista zászlóalj emberei a Harkivi Fizikai és Műszaki Intézet kísérleti reaktorának felrobbantását tervezik, hogy az incidensért az orosz fegyveres erőket tegyék felelőssé. A tárca szerint a narratíva orosz rakétacsapásról fog szólni. A tájékoztatás külön kitért rá, hogy vasárnap külföldi újságírók érkeztek a városba “a provokáció következményeinek rögzítésére”, valamint azért, hogy Oroszországot vádolják meg a környezeti katasztrófáért.

Az orosz haderő korábban a zaporizzsjai és a csernobili nukleáris létesítményt vonta ellenőrzése alá, azzal a deklarált céllal, hogy elejét vegye a provokációnak.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap