Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: “A háború egyre közelebb kerül a magyar határhoz” – Már erre tartanak...

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: “A háború egyre közelebb kerül a magyar határhoz” – Már erre tartanak...


A háború egyre közelebb kerül a magyar határhoz – írta Orbán Viktor a közösségi oldalán. A miniszterelnök hangsúlyozta, emiatt a menekültek száma nőni fog, de felkészültünk a menekültek ellátására.



Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán arról ír, hogy a jelenlegi háborús helyzetben nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak. Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés – hangsúlyozza a miniszterelnök. A nemzetközi politika nehéz műfaj.

Én több mint harminc éve űzöm ezt a szakmát. Ez a harmadik háború, amely a szomszédságunkban zajlik a kormányzásom alatt. 1999-ben, egy nappal a belépésünk után a NATO beavatkozott a koszovói háborúba. 2014-ben a krími válság, most pedig a második ukrán–orosz háború jön szembe velem.
A kormányzati tapasztalat előnye, hogy tudom, mi az a stratégiai nyugalom: keveset beszélni, akkor viszont pontosan, felelősségteljesen.

Ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak. Akár egy rossz mondattal is bajt lehet okozni. Háborús helyzetben a beszéd már fél cselekvés.

Az ellenzék fegyvereket akar küldeni, amivel majd oroszokra fognak lőni, vagy katonákat, akik majd az oroszok ellen fognak harcolni. Ez azt bizonyítja, hogy nincs rutinjuk, nincs tudásuk, és hiányzik belőlük a felelősségérzet. Felelőtlen nyilatkozataikkal csak olajat öntenek a tűzre, ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes.

Kalandorpolitika helyett felelős politizálásra, biztonságra és stabilitásra van szükség – írja Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.



- megjelent a rendelet, amely kimondja, Magyarország területéről nem lehet Ukrajnába fegyvereket szállítani (Magyarország nem is ajánl fel fegyvereket, erről Orbán korábban beszélt);

- „Figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz” – Orbán szerint emiatt arra kell felkészülnünk, hogy még több menekült érkezik Magyarországra, erre felkészültek.

- Diplomáciai lépéseket kell tenni a béke helyreállítására: a V4-ek miniszterelnökei Londonba mennek tárgyalni, majd csütörtök-pénteken Párizsban lesz rendkívüli EU-csúcs.

Tizenkét napja tört ki a háború, Oroszország lerohanta Ukrajnát, a Nyugat több gazdasági szankciót is bevezetett Moszkva ellen, miközben az ukránok erőn felül állnak ellen az orosz hadseregnek (a határon felsorakoztatott orosz csapatok 95 százaléka mára már behatolt Ukrajna területére). A II. világháború óta nem tapasztalt migrációs hullám indult Európán belül, már több mint 1,5 millió ukrán hagyta el hazáját.

ddddddddddd

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap