Putyin döbbenetes fenyegetése: Aki repüléstilalmi zónát hoz létre, az belép a háborúba - ITT vannak a résuletek:

Putyin döbbenetes fenyegetése: Aki repüléstilalmi zónát hoz létre, az belép a háborúba - ITT vannak a részletek:


Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton kijelentette, hogy Oroszország hadviselő félként tekintene azokra az országokra, amelyek részt vennének az Ukrajna fölötti repüléstilalmi zóna kialakításában és fenntartásában.

A február 24. óta orosz támadás alatt álló Ukrajna szeretné elérni, hogy a Nyugat létesítsen repüléstilalmi zónát, a NATO azonban - mint Jens Stoltenberg főtitkár pénteken is megerősítette - ezt a kérést egyelőre elutasítja - idézi az MTI. Az Aeroflot orosz állami légitársaság alkalmazottaival televíziókamerák előtt beszélgetve Putyin azt mondta:
a nyugati országok által Oroszország ellen hozott szankciók is "nagyon közel állnak egy háborús deklarációhoz

Vlagyimir Putyin leszögezte azt is, nem tervezi hadiállapot kihirdetését Oroszországban.

Csak "külső agresszió esetén" vezethetik be a hadiállapotot - mondta.

Ez központi kérdés Oroszországot, mivel régóta keringenek pletykák arról, hogy Putyin a hadiállapot kihirdetését tervezi, ez esetben pedig a polgári jogot felfüggesztik, és a hadsereg átveszi a kormányzati funkciókat is.

Az orosz elnök szerint Ukrajna elveszítheti államának jelenlegi formáját.

„A mostani vezetésnek meg kell értenie, hogy ha folytatják azt, amit művelnek, akkor az ukrán állam jövőjét veszélyeztetik” – mondta Putyin, és megyjegyezte, ha ez megtörténik, akkor ezért csakis ők lesznek felelősök.

A Kreml szerint banditaként viselkedik a Nyugat

A Kreml szóvivője ugyanis hosszan ecsetelte szombaton: valóságos banditaként viselkedik a nyugat azzal, hogy megszakítja velük a gazdasági kapcsolatokat, "azonban Oroszország túl nagy ahhoz, hogy elszigetelni lehessen" és Moszkva biztosan válaszolni fog ezekre a szankciókra.

Hogy pontosan milyen válasz lehetséges még a szomszédját mintha megsemmisíteni készülő Oroszországtól, azt a Kreml szóvivője nem részletezte, mindenesetre tanulságos és rendkívül magabiztos nyilatkozatot adott szombaton Dmitrij Peszkov a Reuters beszámolója szerint.

"A nyugat banditaként viselkedik azzal, hogy megszakítja a gazdasági kapcsolatokat az ukrajnai konfliktus miatt, de Oroszország túl nagy ahhoz, hogy elszigetelni lehessen, a világ pedig sokkal nagyobb, mint az Egyesült Államok és Európa" - jelentette ki a Kreml szóvivője. Itt említette, hogy Moszkva egész biztosan válaszolni fog ezekre, hogy pontosan hogyan, nem részletezte, de sokatmondóan hozzátette, az "egyezni fog Oroszország érdekeivel, a gazdasági banditizmusra megfelelő választ kell adni".

Peszkov kiemelte: továbbra is léteznek kommunikációs csatornák Washington és Moszkva között - vélhetően arra utalt, hogy a Pentagon és az orosz védelmi minisztérium között forródrót nyílt, hogy véletlenül se törjön ki az atomháború. Ha azonban - mondta - az Egyesült Államokszankciókat vezetne be Oroszország olaj- és gázexportjával szemben, az jelentős megrázkódtatást jelentene a világ energiapiacain.

Az orosz invázió - melyet a Kreml szóvivője most is következetesen "különleges katonai műveletnek" nevezett - célja, hogy fegyverletételre kényszerítsék Ukrajnát, mondta. Az egész nyilatkozat legmeglepőbb kijelentése mégis az volt, amikor arról beszélt, hogy az Oroszországot most elhagyó nagy külföldi cégek

egy napon visszatérnek Oroszországba.

Oroszországnak érdeke, hogy vonzó legyen a befektetések számára. Igen, most aligha beszélhetünk arról, hogy vonzó a befektetők számára, de az idők gyorsan változnak - mondta Peszkov.

Ugyan ezek a vállalatok ismét visszatérnek hozzájuk, fejtette ki és több mint érdekeltek lesznek abban, hogy Oroszországban "helyreállítsák pozícióikat".

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!