Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor pénteken.Mutatjuk a részleteket

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor pénteken.Mutatjuk a részleteket


Orbán Viktor ma reggel is a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában volt vendég, ahol többek között az Ukrajnában kialakult háborúról, beszélt.

A miniszterelnök azzal kezdte az interjút, hogy elmondta hogy tipikusan a belső ukrajnai területekről érkeznek hozzánk a menekültek, de nagyon sokan jönnek Kárpátaljáról is. Elmondta, hogy ez csak a kezdet, ennél jóval többen jönnek majd. Kifejtette, hogy nemcsak ukrán állampolgárok kerültek veszélyben hanem az ott tanuló külföldi diákok is. Hozzátette, hogy a kormány segít nekik hazajuttatni őket a saját országukba.

Magyarország a menedék– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elmondta, hogy Kárpátaljára egyelőre szerencsére nem jutott el még a háború. Sok családdal találkozott, akiknek van hova menniük, vannak akik harmadikországbeliek, őket hazareptetik, és vannak, olyanok akik itt maradnak, mert nincs máshova menniük. Nekik majd valahogyan el kell foglalni a helyüket, be kell illeszkedni a mi életünkbe.

Kiemelte, hogy az egészségügynek most nagyon fontos feladata van, hiszen a koronavírus nem tűnt el, sok embernek oltása sincs, vagy betegek, így őket előbb kezelni kell, mielőtt beengedik őket az ország belsejébe.

Orbán kitért arra is, hogy Brüsszelre egyelőre úgy érzi, hogy nem számíthat, hiszen ha cselekedni kell, mindig Magyarország és a hozzá hasonló országok tesznek azért, hogy megoldják a problémákat. Az Európai Uniót azonban erősen bírálta:

Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, ha cselekvésről van szó akkor meg a nemzetállamokra lehet. Nme lehet megmondani, hogy mi a jó Istent csinálnak Brüsszelben, és hogy mire várnak – mondta.

Elmondta, hogy nagy jelentőségű dolog történt éppen Németországban, hiszen Németország újrafelfegyverzése történik most, amit hamarosan minden európai érezni fog.

Nem Magyarország dolga hogy a világpolitikai dolgokat elrendezze
– szögezte le nyomatékosítva, hogy továbbra sem gondolja úgy, hogy bele kellene avatkozunk a háborúba.

Kitért arra is, hogy Magyarország időben kezdte el újra szervezni a magyar hadsereget, ezért az ország katonasága mára erősebb mint 2010 előtt volt.

– Már elég erősek vagyunk ahhoz, hogy mi magunk, meg a szövetségeseseink meg tudjuk magunkat védeni.Betonszilárd biztonságunk van– mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy úgy látja, a baloldal háború párti. Ismét hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a stratégiai nyugalom. Szerinte a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját, ezért nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Kitért arra is, hogy most a segítség a legfontosabb, és nincs idő felhánytorgatni a múltat, hogy ki milyen sérelmet okozott a másiknak.

A gazdasági kérdéseket is fejtegette, miszerint nagyon megfontoltan kell majd cselekedni, hiszen egyelőre nem tudjuk, hogy mikor ér véget a háború, és mekkora károkot okoz majd ez a piacon. Szerinte ugyanis közvetlen veszélyt jelent az, hogy a nyugati országok a szankciók mellett döntöttek.

A második közvetlen veszély az energiaárak hirtelen megemelkedése, amit igyekeznek megfékezni, és a rezsicsökkentést is megőrizni. Kiemelte, hogy az infláció 50 százalékát az energiaáremelés adja, és ez tovább fog nőni – ismertette a kormányfő.

– Minél hamarabb ér véget a háború, annál kisebbek lesznek a károk – mondta.

Orbán végül egy örömhírrel zárta az interjúját, elmondta hogy ötödször is sikerült legyőznünk a koronavírust, ezért döntöttek tegnap úgy, hogy eltörlik a kötelező maszkhasználatot.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!