Eddig 105 gyerek kapott véres hasmenést a Kinder csokiktól, éppen húsvét előtt tört ki a botrány

Eddig 105 gyerek kapott véres hasmenést a Kinder csokiktól, éppen húsvét előtt tört ki a botrány


Szalmonella kockázatra hívta fel a figyelmet több Kinder termékkel kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csokik ételmérgezést okozhatnak, és ez a húsvét előtti, nagyobb forgalmat jelentő időszakban különösen sok embert – főleg kiskorút – érinthet.

Egy belgiumi gyárból kerültek ki azok a termékek, amelyek Salmonella Typhimurium által okoztak megbetegedéseket az Európai Unió több tagállamában. Az árukból Magyarországra is érkezett, elfogyasztásuk veszélyes. A Salmonella baktériumok a bélben maradva nyálkahártya-károsodást, gyulladást okoznak, ion- és folyadékvesztéshez vezetve.

Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó foodsafetynews oldal szerint 8 országban mintegy 105 megbetegedés történt a fertőzött Ferrero-termékek miatt. Emellett további 29 gyanús esetet vizsgálnak, vagyis félő, hogy a Salmonella Typhimurium-fertőzés végeredményben több száz fiatalt fog érinteni az EU-ban.

Az egyes tagállamok is észlelték, hogy szokatlanul sok gyerek került mostanában kórházba náluk, mégpedig véres hasmenéssel és más hasonló, komoly tünetekkel. Az eset nyilvánvalóan nagy presztízsveszteséget fog okozni a Kinder csokik gyártójának.

A leginkább érintett az Egyesült Királyság, ahol eddig 63 esetet regisztráltak. A legtöbben februárban és márciusban észlelték magukon a tüneteket. A fertőzöttek szinte mind 18 év alattiak, sőt 60 százalékuk 5 évesnél is fiatalabb. Érdekesség, hogy több közöttük a lány, mint a fiú, kórházba összesen 9-en kerültek eddig. Haláleset szerencsére nem történt. Franciaországban, Írországban, Németországban és Svédországban fordult elő még 10–20 eset, Magyarországról egyelőre nincsenek adatok. Mivel a termékeket gyorsan leszedték a hazai boltok polcairól, reméljük, mindenki megússza a fertőzést.

Az összes szalmonellás csoki a Belgiumban lévő Arlon település üzemében készült. A nyomozás természetesen már megindult, egyelőre azonban rejtély, hogyan történhetett meg mindez a szigorú minőségellenőrzések közepette.

„A húsvét közeledtével növekszik a szóban forgó termékek vásárlása, ezért elővigyázatosságból önkéntesen visszahívjuk azokat a termékeket, amelyek a belgiumi üzemben készültek az adott időszakban” – áll a gyártó cég hivatalos közleményében, amely szintén nem tér ki az okok részletezésére.

A Ferrero Magyarország Kereskedelmi Kft. tájékoztatása alapján hazánkban eddig az alábbi azonosító adatokkal rendelkező termékek érintettek a visszahívásban:

Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g,
Kinder Surprise Maxi 100g,
Kinder Mix 198g,
Kinder Maxi Mix 133g,
Kinder Mini Eggs 250g,
Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g

A minőség-megőrzési időt kell figyelni!

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap