Éjjel érkezett a hír, amíg aludtál! Maga Orbán Viktor jelentette be! Ez minden magyar állampolgárt érint! Videó

Éjjel érkezett a hír, amíg aludtál! Maga Orbán Viktor jelentette be! Ez minden magyar állampolgárt érint! Videó


Éjjel egy órakor ért véget az Európai Tanács ülésének első napja, amelyen a következő oroszországi szankciós csomag volt a téma. Orbán Viktor az éjszaka jelentette be, sikerült elérni, hogy Magyarország továbbra is vásárolhasson orosz olajat.
leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni

– mondta éjszakai videójában Orbán Viktor miniszterelnök, aki részt vett az uniós miniszterelnökök csúcstalálkozóján, és korábban már bejelentette, hogy Magyarország gazdaságára ledobott atombombával érne fel, ha nem kapnánk orosz olajat. Úgy néz ki, Orbán Viktornak sikerült is sikert elérnie Brüsszelben: A megállapodást aláírták arról, hogy azok az országok, amelyek csövön keresztül kapják az olajat, továbbra is vásárolhatnak az oroszoktól. A miniszterelnök feltétele volt, hogy Magyarország kapjon garanciát arra is, ha valami történne az Ukrajnán keresztül érkező Barátság kőolajvezetékkel; voltak már rá célzások korábban az ukránok részéről, hogy a vezetéknek esetleg baja eshetne. Ezek a feltételek is teljesültek.

Éjfél után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sikeresnek minősítettte a tárgyalásokat: megállapodás született tehát az orosz olaj embargójáról, ami azonnal érinti az Európába irányuló orosz olajszállítások kétharmadát. Az orosz olaj kivitelének tilalma „hatalmas finanszírozási forrást vág el” Moszkva hadigépezetétől – mondta.

Charles Michel üzenetében – Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva – azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot. Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt – emelte ki.

„Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat” – fogalmazott az európai tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt arra is, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával.

Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. „Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez” – tette hozzá.

A tanácskozás első munkanapját lezáró sajtótájékoztatóján Charles Michel „figyelemre méltó eredménynek” nevezte a megállapodást, és azt mondta: fontos, hogy az EU megmutassa, képes a határozottságra, valamint meg tudja védeni érdekeit.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: nagyon fontos az energiaellátás biztonsága és az egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett a Kreml szankcionálása. Hangsúlyozta: „az energiaágazatot érintő szankciók kérdése érzékeny téma, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy megszüntessük függőségünket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól”. Hozzátette: a tanács figyelembe vette a tengerparttal nem rendelkező országok helyzetét.

Egység
Az állam-, illetve kormányfők felszólították a megállapodás konkrét intézkedésekbe öntésére hivatott Tanácsot: véglegesítse és haladéktalanul fogadja el a szükséges intézkedéseket, hogy biztosított legyen az uniós egységes piac működése, a tisztességes verseny, a tagállamok közötti szolidaritás, és egyenlő versenyfeltételek maradjanak a tagállamok között az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség fokozatos megszüntetése tekintetében. (Az egységes piac és a szolidaritás hangsúlyozása azért is érdekes, mert a magyar kormányt előzőleg sokan az üzemanyag-ársapka miatt – pontosabban azért, mert csak a magyarok vehetik olcsón a benzint és gázolajat a kutakon – diszkriminációval vádolták.)

Orbán győzött

Magyarország is elfogadta a megfelelő feltételekkel az olajembargót, úgy, hogy Magyarország csövön továbbra is vásárolhat orosz olajat, de ha a vezetékekkel valami történik lehetőségünk lesz máshogy behozni az energiahordozót az országba. Az uniós tagállamok mások sem támogatták teljes mellszélességgel az embargót, hisz Csehország és Szlovákia is erősen függ az orosz olajtól. A magyar kormány elérte, hogy csak a tankerekkel szállított olajra terjed ki a behozatali tilalom, a csővezetéken érkezőre nem. Magyarország számára pedig az a biztosíték, hogy az ellátás megszakadása esetén „vészhelyzeti megoldásokkal” megoldható a szállítás.

Magyarország tehát gyakorlatilag mentesült az olajembargó alól, ahogy a miniszterelnök az éjjel bejelentette, a magyar energiaellátás továbbra sincs veszélyben.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
loading...

AKTUÁLIS