6 dolog, amit AZONNAL tenni kell, ha egy méh vagy darázs megcsíp és 3 dolog, amit sürgősen felejts el!

6 dolog, amit AZONNAL tenni kell, ha egy méh vagy darázs megcsíp és 3 dolog, amit sürgősen felejts el!


Gazdag növényzettel borított területen vagy olyan helyek közelében, ahol állóvíz van, teljesen természetes, hogy sok darázs és méh fordul elő, különösen nyáron. Hacsak nem vagy allergiás, akkor egy duzzanattal és pár napig tartó elviselhető fájdalommal megúszod. Ettől függetlenül azért jó tudni, hogy mi a teendő, ha csípés áldozatai leszünk.

A darazsak általában kisebb fészket építenek, nagyon éles a fullánkjuk és többször is képesek szúrni. A méheknek azonban csak egyetlen szigony alakú fullánkjuk van, amely a szúrás után a bőrben marad, és a rovar elpusztul, miután kieresztette.

Reakció a szúrás után
Helyileg jellemzően mindkettő enyhén megdagad, begyullad, vörös és fájdalmas lesz. Az anafilaxiás reakcióként ismert tünet kellemetlen érzéssel, nehézlégzéssel, csalánkiütéssel, tüsszentéssel, szédüléssel és vérnyomáseséssel jár. Ezekben az esetekben azonnal el kell menni a sürgősségire.Abban az esetben, ha nincs ilyen heves reakció, a következőket kell követni:

Távolítsd el a fullánkot
Ha méh csípett meg, akkor el kell távolítani a fullánkot, hogy megakadályozd a méreg tovaterjedését. Akár a körmöddel, akár egy csipesszel is kiszedheted, a lényeg, hogy ne nyomd meg a duzzanatot!

Tisztítsd meg a területet
Nagyon fontos, hogy a fertőzés elkerülése érdekében tisztítsd meg a sebet. A legjobb víz és szappan vagy alkoholos fertőtlenítő.

Jegelés
Ha jegeled a területet, akkor csökkentheted a szúrás okozta fájdalmat, duzzanatot és gyulladást. Tegyél egy jégkockát egy ruhadarabba és helyezd az érintett területre. Ha azt hallottad, hogy jó az iszap alkalmazása, inkább hanyagold, mert a fertőzés kockázata fennállhat.

Vatta és szódabikarbóna
Egyes orvosok azt javasolják, hogy a területet töröld át szódabikarbónás vattakoronggal, hogy megszüntesd a méreg hatását.

Antihisztamin és gyulladáscsökkentők
A viszketés csökkentése érdekében antihisztamint, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából pedig valamilyen gyulladáscsökkentő készítményt. alkalmazhatsz. A kortikoszteroidok is jó választásnak számítanak, de ezeket kizárólag orvosi ajánlásra lehet bevenni.

Óvintézkedések a csípés elkerülése érdekében
Kerüld az élénk színeket és a parfümöket: A méhek esetben mind az élénk virágszínek, mind a virágos és édes illatú parfümök vonzó tényezők lehetnek.

Ne hagyjon elől ételt vagy szemetet: Ha fedetlenül ételt hagysz kinn a szabadban, azzal odavonzod a darazsakat és a csípés valószínűsége is egyértelműen nő.

Ne járkálj mezítláb ismeretlen helyen: Olyan területen, ahol nagy a bozót és nem jól belátható a talaj, viselj lábbelit, mert nem tudhatod, hogy hol van éppen darázsfészek.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

AKTUÁLIS