Az év eddigi legnagyobb esője érkezik! Este tör be a hidegfront hazánkba! ERRE kell számítani órákon belül - ITT vannak a részletek:

Az év eddigi legnagyobb esője érkezik! Este tör be a hidegfront hazánkba! ERRE kell számítani órákon belül - ITT vannak a részletek:


A hétvégén hazánk nagy részén jelentősen csökkent az aszály, az elmúlt 4-5 napban nagy területen hullott 10-30 milliméternyi csapadék. Voltak egészen extrém értékek is, Győr-Moson-Sopron megyében vasárnapról hétfőre virradóra egyetlen éjszaka alatt 60-80 mm-nyi eső esett a záporokból, zivatarokból. Ez több, mint ami egész június folyamán szokásos.

Az előttünk álló napokat ugyancsak a szélsőségek uralják majd csapadékfronton, Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24-hu-nak előrebocsátja:

Csütörtökön és pénteken egy mediterrán ciklon az év eddigi legcsapadékosabb szituációját hozza létre, a tartós, intenzív esőket viharos szél kíséri.

Az eddigi legnagyobb viharok
A kedd még többé-kevésbé nyugalmasan telik, a 26-32 fokos meleg, napsütéses időt alig zavarják felhők. Este aztán „robban a légkör”, nyugat felől záporok, zivatarok érkeznek: az átvonuló frontból éjszaka helyenként 30 mm eső is hullhat, a csapadékzóna hajnaltájban éri el a fővárost. A legtöbb csapadék a Dunántúl nyugati és déli részén, a legkevesebb a Tiszántúlon várható.

Szerda délutántól aztán egy 12-18 órás „csapadékszünet következik, jelentősen megcsappan a csapadékhajlam, csütörtökön pedig kezdődik az égszakadás. Ismét nyugatról éri el Magyarországot egy masszív mediterrán ciklon, csütörtökön és pénteken

az ország nagy területén várható 40-70 mm-nyi eső, vagyis egy teljes júniusra számolt átlag.

A ciklont erős, olykor viharossá fokozódó szél kísérheti, a Tisztántúlon zivatarok is lehetnek jégeső kíséretében. A hőmérséklet a ciklon hidegfrontjának útját követve változik. Eleinte a nyugati, csapadékos területeken 20-22 fokos maximumokat mérhetünk, míg keleten 26-31 fok is lehet. Szombatra a lehűlés már keleten lesz jellemző, nyugaton felfelé indulnak a hőmérsékleti értékek. Szombaton a délutáni órákban még elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, vasárnapra pedig ismét száraz, meleg nyári időre van kilátás.

Változékonyság a folytatásban
Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzéséből kiderül, hogy időjárásunk továbbra is szélsőséges szituációkat produkál, de a meteorológus biztatólag megjegyzi: „lassan enyhülnek a szélsőségek”. Még mindig nagyon erős hirtelen változásokat, extrém helyzeteket okozó észak-déli áramlás, a nyugodt, „megszokott” nyári időt biztosító nyugat-keleti áramlás nem tudott még stabilan kialakulni.

A június továbbra is változékonynak ígérkezik hőhullámokkal és „özönvízszerű” csapadékot hozó viharokkal.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap