Hoppá! Ez több millió embert érint! ITT az igazság! EKKORA nyugdíjemelésre kell számítani 2023-ban:

Hoppá! Ez több millió embert érint! ITT az igazság! EKKORA nyugdíjemelésre kell számítani 2023-ban:


Az elszabaduló infláció miatt már lehet tudni, hogy júliustól lesz egy 3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjkorrekció, és jó eséllyel novemberben is lehet újabb emelésre számítani.

A költségvetés 2023-ban további 5,2 százalékos nyugdíjemeléssel számol, amely a rendszeres havi ellátáson felül a 13. havi nyugdíjra is érvényes – írja a Költségvetési Tanács anyagában, amely a 2023-as büdzsét véleményezi. Az mfor.hu szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány jövőre 5,2 százalékos inflációval számol a költségvetésben, hiszen a nyugdíjemelés inflációkövető. Emellett a tanács azt is közölte, hogy a nyugdíjprémium intézménye 2023-ban is fennmarad.

Az idei évre 5 százalékos lett a januári nyugdíjemelés (ennyi inflációt terveztek a büdzsében), de az elszabaduló infláció miatt már lehet tudni, hogy júliustól lesz egy 3,9 százalékos pótlólagos korrekció, és jó eséllyel novemberben is lehet újabb emelésre számítani.

A központi alrendszer jelentős bevétele a szociális hozzájárulási adóból és a járulékokból származik. A Nyugdíjbiztosítási, az Egészségbiztosítási és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot ezekből együttesen 2023-ban 6636 milliárd forint illeti meg. Ez összegében (644 milliárd forinttal), 10,7 százalékkal több, mint a 2022. évi várható teljesítés – írja a Költségvetési Tanács.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!
loading...

AKTUÁLIS