Fájhat a július azoknak, akik kertes házban élnek: jönnek a gigabírságok, sokan fizethetnek

Fájhat a július azoknak, akik kertes házban élnek: jönnek a gigabírságok, sokan fizethetnek


Napok óta sújtja az országot kánikula és extrém szárazság, így nem meglepő, hogy az egész ország területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat. Adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)

Szombattól, azaz holnaptól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gázégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A Nébih javaslata szerint a tilalommal nem érintett belterületen is inkább zárt égésű, elektromos vagy gázgrillt használjunk, mivel a nyitott égésű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.

A hivatal továbbá figyelmeztetett, hogy az ország egész területén hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap