Itt vannak a legújabb kormányzati lépések – Orbán Viktor bejelentése

Itt vannak a legújabb kormányzati lépések – Orbán Viktor bejelentése


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

Határvadász egységek jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség, A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket – tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében – mondta a kormányfő.3-4 ezer ember kell felvenni határvadász munkára.

Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek.

07:55

Két migrációs nyomás érinti az országot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint.Olyan hogy mindkét nyomás egyszerre sújtsa egy országot, az csak Magyarország.Példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül – mondta a kormányfő. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek.Elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje, és pénzügyileg segítse.

Idán már 750 embercsempészt fogtak el, míg tavaly csak 400-at. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg – tette hozzá.

07:52

Most védekezünk

A háborús inflációnak csak a béke vethet véget – mondta Orbán. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen. A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg – mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy látja, háborús helyzet van, és most védekezünk. Nem most van itt az ideje, hogy előrébb lépjünk. Ma az eredmény, ha nem csúszunk vissza – tette hozzá. Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni.

07:49

Orbán Viktor: Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség

Az EU nagy része hisz abban, hogy a szankciókkal eredményt lehet elérni. Ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé – mondta a kormányfő. Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség.

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie.

07:48

Megfeszített munka kell

Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a követező hónapokban – mondta Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy az uniós országok nagy része hisz a szankcókban, és ezért inkább úszunk az árral. Vannak pontok, ahol nem engedünk, ilyen az energia kérdése – tette hozzá. Elveszítenénk az együttműködés lehetőségét, ha minden egyes döntés esetében szót emelnénk.

07:44

Gyorsítani kell a haderőfejlesztési programot

Naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna – mondta a kormányfő. Nagyon súlyos a helyzet Ukrajnában. Luhanszk és Donyeck távoli helynek tűnik, és ha gyorsan változik a helyzet, akkor a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé.A haderőfejlesztési programok fel kell gyorsítani, a védlemi képességeket meg kell erősíteni.

Orbán közölte, hogy meg kell találni a módját annak, hogy egy emberfeletti munkával a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük.A NATO is érzi, hogy baj van, és meg kell erősíteni a keleti szárnyat.

07:42

Orbán Viktor: Erről tárgyalni sem vagyunk hajlandóak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy továbbra sem fogadnak el semmilyen szankciót a gázra.Még tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről.A NATO-csúcsról azt mondta, hogy nem nézett szembe a realitásokkal, mindenki az ukránok oldalán áll, mert semmi nem ad magyarázatot a háborúra. Orbán szerint ez nem Magyarország háborúja, és a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak.

07:38

Ezt nem sikerült elérni

Orbán Viktor közölte, hogy az uniós csúcson nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszba. Továbbra sincs megegyezés a balkáni bővítésről – tette hozzá.Fel kell venni ezeket az unióba, de folytatjuk a küzdelmet atöbbi országgal, így Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal.

07:37

Orbán Viktor:Ez van az étlapon

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, diplomáciai nayüzem volt az elmúlt 10 napban. Romló háborús helyzet Ukrajnában, élelmiszerválság, háborús gazdasági válság és energiaválság – ez az étlap. Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, de ez nem jelenti azt, hogy tárgyalások is lesznek – tette hozzá.Csak akkor lesznek tárgyalások, ha Ukrajna bizonyos dolgokat teljesít, így a magyarokra vonatkozó kéréseinket. Zelenszkij megköszönte a segítséget, amit nyújtott Magyarország és folyamatosan nyújt.

07:34

Jó reggelt, Magyarország!

Forrás

AKTUÁLIS