Itt a világvége? Egyre pokolibb a helyzet – Az OMSZ szerint legalábbis

Itt a világvége? Egyre pokolibb a helyzet – Az OMSZ szerint legalábbis


Az OMSZ vizsgálta országunk időjárásának változását az elmúlt több, mint 100 éven keresztül, és baljós eredményeket olvastak ki az összevetett adatokból, amiket grafikonok formájában is megmutattak. Szeretnék, ha minél több ember tisztában lenne a helyzet súlyával, mert a megoldás megtalálásához az is kell, hogy az emberek minél szélesebb körben megismerjék magát a problémát - írta meg a Portfolio, ahol a grafikonokat is megnézheted.

Magyarország folyamatosan szárad ki, és ez a folyamat évről évre gyorsul A csapadék eloszlása nagyon változatos, ahogy azt az időjárástól megszokhattuk. Vannak hosszabb szárazabb periódusok az évben, és vannak hosszan tartó heves esőzések. Ugyan ez igaz éves eloszlásban is, vagyis vannak esősnek számító évek, és száraznak számító évek.

Viszont a hosszútávú adatok összevetése egyértelmű folyamatos elaszályosodást mutat, amit a globális felmelegedés felgyorsít.

Magyarországon átlagosan három évente előfordul egy szárazabb és egy csapadékosabb év Például tartósan száraz évek jellemezték az 1940-es évek közepét vagy az 1980-as évek végét, 1990-es évek elejét, viszont tartósan csapadékos éves sorozata volt az 1910-es vagy 1960-as években.

Egyértelműek az adatok, egyre szárazabb az időjárásunk A trend viszont azt mutatja, és a grafikonokon is jól látható, hogy évről évre folyamatosan csak csökken a csapadék mennyisége. 1901-től mért adatok alapján már -4.2 százalékos lemaradásban vagyunk csapadék terén.

Ugyan ezt mutatja az a grafikon, ami az egymást követő száraz napok alakulását mutatja. Egyértelmű, és folytonos emelkedés van a trendekben, vagyis évről évre nő a száraz napok száma.

Portfolió
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap