Megérkezett Orbán Viktor hétfői bejelentése

Megérkezett Orbán Viktor hétfői bejelentése


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút. Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a következő hónapokban.

Orbán Viktor: Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút. Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a következő hónapokban.

A kormányfő a beszélgetés elején úgy fogalmazott, diplomáciai nagyüzem volt az elmúlt tíz napban.

Romló háborús helyzet Ukrajnában, élelmiszerválság, háborús gazdasági válság és energiaválság – ez az étlap. Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, de ez nem jelenti azt, hogy tárgyalások is lesznek – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, csak akkor lesznek tárgyalások, ha Ukrajna bizonyos dolgokat teljesít, így a magyarokra vonatkozó kéréseinket.

Felidézte, hogy az ukrán elnök megköszönte a segítséget, amit nyújtott Magyarország és folyamatosan nyújt.

A miniszterelnök közölte, az uniós csúcson nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszba. Továbbra sincs megegyezés a balkáni bővítésről. Orbán Viktor kijelentette, hogy továbbra sem fogadnak el semmilyen szankciót a gázra.

A NATO-csúcsról azt mondta, mindenki az ukránok oldalán áll, mert semmi nem ad magyarázatot a háborúra. Orbán szerint ez nem Magyarország háborúja, és a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak.

Naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna – mondta a kormányfő.

Nagyon súlyos a helyzet Ukrajnában. Luhanszk és Donyeck távoli helynek tűnik, és ha gyorsan változik a helyzet, akkor a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé.

Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a következő hónapokban – mondta Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, az uniós országok nagy része hisz a szankciókban, ezért inkább úszunk az árral.

Vannak pontok, ahol nem engedünk, ilyen az energia kérdése – tette hozzá.

Elmondta, ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé. A kormányfő szerint nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség.

A háborús inflációnak csak a béke vethet véget – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen. A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg.

Nem most van itt az ideje, hogy előrébb lépjünk. Ma az eredmény, ha nem csúszunk vissza. Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni – tette hozzá.

Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint. Olyan hogy mindkét nyomás egyszerre sújtsa egy országot, az csak Magyarország. Elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje, és pénzügyileg segítse.

Orbán Viktor szerint a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség,

A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket – tette hozzá.

Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében – mondta a kormányfő. 3-4 ezer embert kell felvenni határvadász munkára.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap