MOST ÉRKEZETT! Breaking! A kormány katás terve ellen tüntető tömeg elfoglalta a Margit hidat – teljesen megbénult a forgalom! ITT vannak a részletek:

MOST ÉRKEZETT! Breaking! A kormány katás terve ellen tüntető tömeg elfoglalta a Margit hidat – teljesen megbénult a forgalom! ITT vannak a részletek:Tüntetés a Kossuth téren, a kormány katásokat érintő terve miatt / Fotó: Grnák László

Dühös, zavarodott tömeg gyűlt össze a Kossuth téren a Parlament előtt. A gyakorlatilag spontán szerveződött demonstráción az ügyvédektől az ételfutárokon át a gyógypedagógiai asszisztensekig sokan ott vannak, hogy tiltakozzanak a kormány terve ellen, mely elvenné sokuktól a megélhetésüket biztosító katás adózási lehetőséget. FRISS: 11 órakor a tüntetők elfoglalták a Margit hidat, mégpedig momentumos politikusok vezetésével.

A téren, oldalt nagyjából 25 rendőr állt a tüntetés kezdetén, de a parlamenti őrök is a szokottnál nagyobb létszámban jelentek meg a Parlament Kossuth tér felőli oldalán. A tömeg békés, néhány percenként azt skandálják, “Ne szavazd meg!” és füttyel, kiabálással próbálják felhívni a bent épp a sorsukról döntő képviselőknek a figyelmét, illetve többször felhangzott: “Gyertek ki!” és “Mocskos Fidesz”.Eredetileg néhány százan voltak, aztán a körülbelül ezer fősre duzzadt tömeg elindult a Margit híd felé, azzal a tervvel, hogy lezárják azt!

Sok ellenzéki politikus is kint van a téren, a tüntetőkkel. Miután elindultak a Margit híd felé, az élre a Momentum politikusai álltak, illetve a DK-s Arató Gergely. Az autós forgalom már megbénult a környéken.

Vannak, akik azt ordítják: Becsületesen dolgozom, becsületesen adózóm, miért nem hagynak élni? Illetve: “Nem vagyok csaló!”

11 órakor a tömeg felment a hídra az autók közé, a híd forgalma leállt, egyre több a rendőr! A villamosról leszállították az utasokat, a tömeg Buda felé vonul.

A Margit hídon a politikusoktól a vezetést átvették az ételfutárok, ők dudálnak, tüzelik a tömeget, ők a legdühösebbek. Sokan közülük már eleve Buda felől érkeztek. A tömeg kettészakadt, a hídon megálltak. A rendőrök nem léptek közbe egyelőre.

A különbség az eddigi, politikai jellegű tüntetésekhez képest, hogy itt most nem az ellenzéki demonstrációk “keménymagja” van jelen, hanem elkeseredett, hétköznapi emberek, akik a megélhetésüket féltik.

Előzőleg a Kossuth téren történt:

Vannak kint ügyvédek is, több ezren katáznak, a katás ügyvédek közül sokan nehéz helyzetbe kerültek. Egyikük a Blikknek elmondta, hogy már ki is számolta, hogy havi egymilliós bevétel mellett a költségei 75ezer forintról 260ezerre nőnek.

Egy másik szakma képviselői, a futárok, több tucatnyian vannak kint a Parlament előtt. Talán ők a legdühösebbek. A Blikknek elmondták, legtöbben a vendéglátásból nyergeltek át, miután eredeti szakmájukat már tönkretették a lezárásokkal a koronavírus járvány alatt, és most megint munka után kell majd nézniük, mert nem valószínű, hogy alkalmazottként ekkora számban tudják őket foglalkoztatni. Ők azt mondták, hogy mindannyian katáznak ebben a szakmában, nem tudják, hogyan folytatják, ki se merték számolni, mennyi lesz a költségük.

Az ételfutárok még egy hídblokádot is el tudnak képzelni, dühösek és zavarodottak, nem tudják, mi lesz a sorsuk.

Sok gyógypedagógiai asszisztens is kijött, táblákkal. Ahogy elmondták, katáznak egyesületnél, alapítványnál, ők legfeljebb a közoktatásba tudnak elmenni, de ott nem igazán vannak gyógypedagógiai asszisztens helyek, és nem is fizetnék meg őket
Tüntetés a Kossuth téren, a kormány katásokat érintő terve miatt / Fotó: Grnák László

Tüntetés a Kossuth téren, a kormány katásokat érintő terve miatt / Fotó: Grnák László

Háromnegyed óra alatt ezer fősre duzzadt a spontán tüntetés / Fotó: Marczali László

Háromnegyed óra alatt ezer fősre duzzadt a spontán tüntetés, elindultak a Jászai Mari tér felé / Fotó: Marczali László

További képekért KATT IDE
loading...

AKTUÁLIS