Most érkezett! Szijjártó Péter Moszkvából tett rendkívüli bejelentést a gázról és a háborúról! Ez mindannyiunkat érint - Íme a részletek:

Rendkívüli! Most érkezett! Szijjártó Péter Moszkvából tett rendkívüli bejelentést a gázról és a háborúról! Ez mindannyiunkat érint - Íme a részletek:


A mai napon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyalt. A találkozó központi témája többek között az orosz-ukrán háború miatt elszabadult energiaárak voltak. A fejleményekről egy, az orosz külügyminiszterrel - Szergej Lavrovval - tartott közös sajtótájékoztatón számoltak be. A lényeg: kapunk 700 millió köbméter gázt az oroszoktól.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, Magyarországon energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, melynek keretein belül Szijjártó Pétert felhatalmazták, hogy további gázkészleteket szerezzen be. A tározók 44 százalékon vannak, ami negyedévre elég készlet.

Szijjártó Péter ezen kötelességének eleget téve ma Moszkvába utazott, hogy az orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, az ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel, valamit Szergej Lavrov külügyminiszterrel tárágyaljon.

A tárgyalások végeztével a külügyminiszter a következőket jelentette be

Először Szergej Lavrov számolt be a tárgyalásokról:

- Baráti összehangolt tevékenységről beszélt az orosz külügyminiszter, és elmondta, hogy szeretnék folytatni a Paks 2 projektet.
-Stratégiai projektnek tekintik a beruházást, amit terv szerint valósítanak meg.
- Az együttműködés folytatásában a washingtoni politika nagy károkat okoz, mert a szankciókat tovább akarják növelni. Azonban kihangsúlyozta, hogy Oroszország nem érdekelt abban, hogy az ilyen dolgok zavarják az együttműködéseket. Keresni fogják azokat a lehetőségeket, aminek eredményeképpen tudjuk majd folytatni az együttműködést.
- Ukrajnáról azt mondta, hogy veszélyes az országot fegyverekkel támogatni, hiszen azokat saját embereik ellen használják. A nyugattól azt várják, hogy a saját dolgukkal foglalkozzanak a szankciók és az ukránok fegyverrel való felszerelése helyett.
- Magyarországgal más politikai területeken partnerséget ápolnak. Azokban a kérdésekben, amik mindkét országot érintik mindent meg fognak tenni, hogy megoldást találjanak.
- Oroszország nagyon örül annak, hogy Magyarország a partneri kapcsolatot aláhúzta. (Vélhetőleg azáltal, hogy Szijjártó Péter Moszkvába látogatott.)

Szijjártó Péter beszámolója:

- Két ok amiért Moszkvába érkezett Szijjártó Péter: 1. Magyarország energetikai biztonságának biztosítása, 2. Világossá tenni, hogy a magyaroknak a háború rossz, és minél előbb békét szeretnénk.
- Magyarországon a földgáztározók feltöltése menetrendszerűen halad. Az éves fogyasztás 27,3% -ának megfelelő mennyiséget már sikeresen tartalékoltak. Európában ez az arány csak 17,3%. Ez a mennyiség normális időben elég lenne, de ez a mostani helyzetben nem elég.
- A magyar kormány úgy döntött, hogy a már megkötött szerződéseken felül, további 700 millió köbméternyi földgáz vásárlása szükséges a teljes biztonság eléréséhez.
- A jelenlegi piaci helyzetben az Oroszországból származó források nélkül nem lehetséges ennyi gázt vásárolni.
- Megtettük a szükséges lépéseket Magyarországon, hogy fogadni tudjuk a plusz mennyiséget. Napi 20 millió köbméternyi beszállítási kapacitást alakítottak ki.
- A cél a lehető leggyorsabban megindítani a szállítmányokat, hogy legyen elég földgáz mindenkinek Magyarországon.
- Ukrajnáról úgy nyilatkozott a külügyminiszter, hogy Magyarország a béke oldalán áll, és "mi tudjuk, hogy a háború rossz".
- Azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretnénk. Minél tovább tart a háború, annál nagyobb tragédiát hoz magával.
- A nemzeti érdek azt kívánja, hogy ne legyen "blokkosodás". Nem akarunk olyan világrendet, ahol két pólusra szakad a világ.
- Kelet és nyugat között átjárás kell, legyen béke, hogy az emberek szenvedései végetérjenek.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap