Rezsicsökkentés: ha társasházban laksz akkor itt a fekete leves!

Rezsicsökkentés: ha társasházban laksz akkor itt a fekete leves!


Könnyen kiszúrhatnak egymással a lakók a rezsicsökkentés részleges eltörlése után azokban a társasházakban, ahol házközponti fűtést használnak, de csak egy mérőóra van. Erre hívta fel a figyelmet a Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke az RTL Híradó riportjában. A számla összegét ugyanis a tulajdonosok között arányosan kell elosztani a rendelet szerint.

Így ugyanannyit kell fizetnie annak, aki nyitott ablak mellett fűt és az is, aki spórol.

Németh Szilárd rezsibiztos a társasházak problémájáról így fogalmazott Tusványoson: „Tapasztaltuk, hogy a társasházaknál az jelentős problémát jelenthet, hogy mondjuk egy 60 albetétes, 60 önélló ingatlanos társasháznál, hogy csak egyetlen egy gázmérő van. Központi fűtésről beszélek természetesen, egy gázkazánról. Ebben az esetben ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál akkor a kedvezmény egy 60 albetétesnél 60 szorosára nő természetesen.”

A közös képviselőknek erre augusztus közepéig van idejük. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke, Bék Ágnes szerint az új szabályok komoly konfliktusokhoz vezethetnek.

„Abban az esetben ha központi fűtéses lakásról van szó és nincsenek felszerelve a lakásban külön mérőeszközök radiátorokra, akkor bizony ki lehet szúrni egyes tulajdonostársakkal. Vannak, akik pazarolnak, mert például nyitott ablaknál fűtenek, és vannak, akik viszont szeretnének normális mértékben vigyázni a fűtésre de ez nem megoldható. Ha nem történik meg a felszerelése a mérőóráknak, akkor sajnos mindenkinek egyformán kell fizetni” – fogalmazott Bék Ágnes.

A szakember a külön mérők felszerelését egy 50 lakásos társasház esetében 800 ezer forintra becsüli. De az is plusz kiadást jelenthet, hogy az áramnál nincs lehetőség a költségek elosztására.

Ez most gyakorlatilag kimaradt a jelenlegi rendelkezésből. Vannak olyan társasházak, ahol lift működik vagy szellőző motorokat kell működtetni. … itt végülis át fognak esni erre a lakossági piaci árba ami ugye költségnövekedést fog jelenteni
– magyarázta az RTL Híradóban a szakember.

Bék Ágnes szerint nehéz helyzetben lehetnek azok is, akik több generációs házakban élnek, de szintén csak egy mérőórájuk van.Forrás