Akkora bírságok jöhetnek, amelyekbe belerokkanhatnak a magyar családok

Akkora bírságok jöhetnek, amelyekbe belerokkanhatnak a magyar családok


A kamatemelések következtében nemcsak a hitelek drágulnak folyamatosan, hanem sokszorosára nőnek a jegybanki alapkamathoz kötött bírságok is.

Az enpenzem.hu elemzése szerint

a háromgyerekes, új lakásra igényelhető 10 millió forintos CSOK esetében közel 40 százalékossá vált a büntetőkamat, ha nem születik meg határidőn belül mind a 3 gyerek. Ebbe pedig belerokkanhatnak a családok.

Mint ismert: tavaly június 23-án kezdett kamatemelésbe a jegybank, akkor 0,6 százalékról 0,9 százalékra növelte az alapkamatot. Azóta több lépésben is emelt az MNB, a múlt heti 1,85 százalék után pedig már 7,75 százalékon áll az alapkamat. Ugyanerre a szintre emelte az egy ideje irányadónak számító egyhetes jegybanki betéti kamatot is csütörtökön a jegybank, így a két kamat június 30-án összeért.

Hozzátették: mivel a pénzintézetek csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthatnak a lakossági ügyfeleknek. Így az új kamatplafon már 31,75 százalék lett.

Sajnos, az MNB jelzései alapján az alapkamat a következő hónapokban is emelkedni fog. Az elemzők szerint a 8,5 százalékot nagy eséllyel eléri majd a kamatszint. Mindez azt jelenti, hogy nagyon közel lesz az 50 százalék körüli hitelkártya-plafon.

Komoly és azonnali gondot jelent majd az alapkamat emelés a családtámogatásoknál. Ismert, hogy a legalább 3 gyermek megszületését vállaló családok új lakás vásárlása vagy építése esetén 10 millió forint CSOK-támogatást igényelhetnek. Ha a határidőre nem születnek meg a gyermekek – ez 3 gyermek esetében 10 évet jelent -, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul az, hogy a támogatás elérje a célját, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást. A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék.

A money.hu szakértői szerint itt az ideje a jogszabály módosításának. A büntetőkamat szabályt akkor hozták, amikor a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt. Akkor érthető volt, hogy azért, hogy ne legyen mindenkinek vonzó a támogatással való visszaélés, szorzóval kellett erősíteni a jegybanki alapkamat mértékét. Most azonban az akkor nagyjából piaci lakáshitel kamatszintet jelentő – 4,5 százalékos – büntetőkamat valóban családokat tönkretevő mértékű teherré válhat.

A Babaváró esetében a büntetőkamat ennél sokkal méltányosabb. A jogosulatlan igénybevétel esetén – ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem – a kamattámogatást kell visszafizetni.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap