Döbbenetes rendőrségi akció Magyarországon

Döbbenetes rendőrségi akció Magyarországon


Egy 17 és egy 21 éves férfit hallgattak ki, akik különböző technikákkal csaltak ki pénzt.

A rendőrök augusztus 9-én egyszerre kopogtattak be a 17 éves Hajdú-Bihar megyei fiú és a 21 éves Csongrád-Csanád megyei N. Máté otthonában, majd átkutatták mindkettőjük lakását, ahol minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak – írja a Police.hu.

A KR NNI kibereseihez júliusban érkezett meg az a feljelentés, ami alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárást indítottak. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt.

A két fiatalember tavaly év eleje óta űzte illegális pénzszerzési tevékenységét, ami során phishing és más kiberbűnözéshez tartozó technikákat is alkalmaztak. A módszerük az volt, hogy különböző technikák felhasználásával megszerezték PayPal és SimplePay fiókok több tulajdonosának adatait, majd az ő tudtuk nélkül a sértett webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek.

Mikor a cég a megrendelt árut feladta a rendelés szerinti címre, csomagküldő szolgálaton keresztül, akkor álltak elő egy kitalált történettel. Az online fizetési rendszerek üzemeltetőit ekkor hívták fel telefonon azzal, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, és valójában nem is rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival.

Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, így a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amit a hackerek adtak meg nekik.

A páros akkor könyvelhetett el teljes sikert, amikor nemcsak a pénzt tudták megszerezni, hanem még a megrendelt termék is eljutott hozzájuk, hiszen annak kiszállítását már nem tudta megakadályozni a szolgáltató. Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait így összességében több millió forint kár érte.

Mind a 17 éves fiút, mind a 21 éves N. Mátét gyanúsítottként hallgatták ki, mindketten szabadlábon védekeznek.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap