Ezekben a pillanatokban is 100km/h szélviharral , heves zivatarokkal és jelentős esővel tombol a hidegfront – Mutatjuk mi várható még és merre halad az ítéletidő!

Ezekben a pillanatokban is 100km/h szélviharral , heves zivatarokkal és jelentős esővel tombol a hidegfront – Mutatjuk mi várható még és merre halad az ítéletidő!


A forró napok után pénteken egy hidegfront érkezik.

Hidegfront hoz heves zivatarokat!

Előtte az Alföldön még 36-41 fokos hőség lesz és jó eséllyel megdől a melegrekord. Napközben nyugat felől több hullámban érkeznek majd zivatarok, szupercellák, melyek rendszerbe rendeződnek. A front mentén kialakulhatnak heves zivatarok is, akár izoláltan, akár rendszerben, melyeket nagy méretű jég (1-3cm), heves kifutószél (80-100km/h) és felhőszakadás (20-40mm) kísérhet.

A front hosszabb ideig vesztegel majd hazánk felett, ráadásul egy hidegcsepp is beleszól az időjárásunkba, ezért többször is kialakulhatnak zivatarok, melyeknek az idő előrehaladtával a felhőszakadás lesz a jellemző kísérőjük. Nagy területen eshet 40-50mm csapadék a hétvégéig, de egyes területeken akár ennek többszöröse is összegyűlhet, sőt villámárvizek is lehetnek!

Holnap estig változatlanul ismétlődő jelleggel, több hullámban kell zivatarokra számítani az országban. Alacsonyabb valószínűséggel ma az északkeleti tájakon, vasárnap a Nyugat-Dunántúlon dörrenhet meg az ég. A zivatarokat legfőképp felhőszakadás (az ismétlődő cellaátvonulásból akár > 25-30, egyes helyeken akár > 50 mm csapadék) kísérheti, de lokálisan jégeső (jellemzően 1-3 cm jégátmérő), környezetükben főleg ma az Alföldön viharos (ált. 60-90 km/h) széllökések is előfordulhatnak.

NAGY MENNYISÉGŰ ESŐ

Vasárnap főleg a Dunántúlon már inkább a folyamatos eső lesz a jellemző. Arrafelé a tartós csapadékhullás által 24 óra alatt összegyűlő mennyiség nagy területen meghaladhatja a 20-40 mm-t, sőt kisebb körzetekben akár 80-100 mm körüli napi összeg sem zárható ki.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap