Hoppá! Új vírustörzs jelent meg Magyarországon: komoly járványra figyelmezteti a kórházakat Müller Cecília - ÍME a legfontosabb tudnivalók:

Hoppá! Új vírustörzs jelent meg Magyarországon: komoly járványra figyelmezteti a kórházakat Müller Cecília - ÍME a legfontosabb tudnivalók:


Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent, ám idei év első hét hónapjában már 346 megbetegedés történt. A járványügyi hivatal szerint a fertőzés terjedésében szerepet játszhat egy új vírustörzs megjelenése is.

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt kéri, az intézmények orvosai tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről – derül ki a Népszavához eljutott körlevélből.

Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent: míg 2016-ban 699 eset volt, 2020-ra már csak 28. Tavaly összesen 75 fertőzöttet regisztráltak. Az idei év első hét hónapjában viszont 346 megbetegedés történt. A járványügyi hivatal szerint a fertőzés terjedésében szerepet játszhat egy új vírustörzs megjelenése is Magyarországon. A mostani járvány főként Budapestet érinti, az összes eset több mint a felét a fővárosból jelentették.

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője azt mondta, a fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe, és terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

A szakember szerint ez egy lassú vírus, hosszú, 15-30 nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezeket a tüneteket étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát. Ebből az is következik, hogy esetleg az őszi hónapokban tovább emelkedhet a betegek száma.

Ez a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, amennyiben a fertőzés rossz szociális körülmények között élőket is érint. A megelőzésben nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, illetve a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának, és a fertőzés védőoltással is megelőzhető.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap