Itt a friss bejelentés – Ismét megváltoztatták a rezsicsökkentést, erről minden magyarnak tudnia kell

Itt a friss bejelentés – Ismét megváltoztatták a rezsicsökkentést, erről minden magyarnak tudnia kell


A keddi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter kitért arra, hogy mivel nem azonos az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáz fűtőértéke, ezért rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását.

A kedden később megjelenő rendelet pontosítja a feltételeket a nagycsaládosok, a mikorvállalkozások, és az egyetemes földgázszolgáltatással élők esetében. A fő változás, hogy az eddig köbméterben megadott mennyiségeket most fűtőértékre átszámolva adják meg.

Mikrovállalkozások
A 10 fő létszám alatti, évi 2.000.000 € nettó árbevétel (forintban: üzleti év lezárásakor érvényes deviza-középárfolyammal kell számolni) alatti vállalkozások számára az eddig érvényben lévő összes felhasználási helyen 1489 m3/év mértékben maximalizált fogyasztás helyett ez az érték most biztosíva lesz.

A 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai során alkalmazott legmagasabb éves átlagfűtőérték-adatok alapján valamennyi mikrovállalkozás számára legalább 1489 gáztechnikai normál m3/év/összes felhasználási hely mérték biztosítása érdekében 54 810 MJ/év/összes felhasználási hely mértékben maximalizálják a gázmennyiséget.

Nagycsaládosok
A nagycsaládosokat megillető földgáz árkedvezményről szóló kormányrendelet módosításának értelmében a kedvezményt már igénybe vevőkre, illetve a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell a mostani változásokat.

Itt az eddig megadott fűtőérték emelkedett, így a három gyerek utáni további kedvezményes mennyiség 20 520-ról 22 086 MJ-ra emelkedett, míg a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ helyett 11 043 MJ-ra nőtt.

Egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgáz A tegnapig érvényben lévő I. árkategória díjszabása szerint a maximálisan vételezhető (egész értékre kerekített) mennyiség 34,87 MJ/m3 volt, azonban ez is megváltozik.

Eddig a mérési pont/felhasználási helyenként számolt évi 1729 m3, vagyis 59 132 MJ helyett szintén a 2021. január 1. és 2022. június 30. közötti időszak éves elszámolásai sorá

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap