Nem bízza az Aldi a véletlenre, mindenkitől kérnek igazolványt ha a következő terméket vásárolja

Nem bízza az Aldi a véletlenre, mindenkitől kérnek igazolványt ha a következő terméket vásárolja


A kasszaszoftver mondja meg az eladónak, hogy hány éves a vásárló. Az áruházlánc szerint az életkoron kívül nem ellenőriznek semmit, adatot pedig nem tárolnak.

Olvasók és kommentelők az Aldi egy új eljárására hívták fel a figyelmünket, amely szerint alkohol vásárlása esetén a pénztáros elkérte tőlük a személyi igazolványukat. Ez olyan esetekben is megtörtént, amikor a vásárlóról első pillantásra is egyértelműen megállapítható volt, hogy 18 éven felüli.

Megkerestük az Aldit, akik azt írták, hogy nem új eljárásról van szó. Azzal indokolták az okmányok elkérést, hogy a dolgozóik munkáját akarják megkönnyíteni a lehető legpontosabb életkor-ellenőrzéssel.

Az Aldi szerint a folyamat úgy zajlik, hogy a kasszások elkérik a vásárlók azonosító okmányát, „a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére”.

Azt még hozzátették, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését, az áruházlánc ezért is alkalmazza azt üzleteiben.

Az Aldi kérdésünkre azt írta, hogy a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól a folyamat során pedig sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot. Mindez azért fontos, mert az olvasóink szerint a személyi igazolvány számukat (vagy egyes források szerint a személyi számukat) is rögzítették az Aldi munkatársai.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap