Rendkívüli bejelentést tett az MVM – Augusztus 5-ig tart a határidő, ezt kell tenned!

Rendkívüli bejelentést tett az MVM – Augusztus 5-ig tart a határidő, ezt kell tenned!


Az áram és a gáz árának augusztusi drasztikus emelése miatt augusztus 5-én éjfélig mindenki bediktálhatja a mérőállását.

Ez nem kötelező, enélkül becsült érték alapján osztják meg a július 31-ig, majd az augusztus 1-jétől elfogyasztott mennyiséget. Aki drasztikus spórolásba kezd, annak érdemes lehet módosítania a részszámlát.

A kormány augusztus 1-jétől brutálisan felemelte a gáz- és az áram árát az átlag fölött fogyasztóknak. Mint megírtuk, sokan tízezrekkel, de a többgenerációs családi házakban élők akár több mint százezer forinttal is többet fizethetnek majd a rezsire.

Már a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentésekor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy aki a kormány által meghatározott átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat.

Már lehet diktálni a mérőállásokat Az új tarifák augusztus 1-jétől élnek, csakhogy a lakosság jelentős része havi részszámlákat fizet az előző évi fogyasztás alapján, és nem diktálja havonta a mérőállásokat. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy milyen mérőállás után kell a magasabb fogyasztást megfizetni.

Az éves kedvezményes díjú fogyasztást (ez a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ) 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban mérik. Vagyis az idén eddig elfogyasztott energia nem számít bele. De külön elszámolás nem történik, így nem lesz elosztói leolvasás sem.

Ugyanakkor úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott villamos energia és gáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán. Azonban az augusztus 1-jei árváltozás miatt az MVM rendkívüli lehetőséget biztosít a július 31-ei mérőállás bediktálására 2022. július 26. és augusztus 5. között. Azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat, akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi mennyiséget.

Hogyan lehet diktálni?
A földgáz esetében interneten az mvmnext.hu/ugyfelszolgalat oldalon vagy az MVM Next appban lehet legegyszerűbben. Az MVM azt javasolja, hogy aki eddig nem regisztrált, érdemes rászánnia az ehhez szükséges néhány percet. A rendkívüli diktálás időszakában kivételesen regisztrálás nélkül is lehet diktálni az mvmnext.hu/foldgaz/Ugyfelszolgalat oldalon, a legalsó bal oldali menüpontban. Telefonon a 06-1-237-7777 számon, vezetékes telefonról pedig a 06-80-40-55-40 számon is diktálhatunk.

Az áram esetében azok az MVM Next ügyfelek, akik már 2021. szeptember 1. előtt is azok voltak, az mvmnext.hu/ugyfelszolgalat oldalon vagy az MVM Next appban diktálhatnak a legegyszerűbben. A villanyóra állását telefonon is fogadják a 06-62-565-780 számon, vezetékes telefonról pedig a 06-80-82-81-80 számon is.

A 2021. szeptember 1. előtt még ELMŰ-ÉMÁSZ felhasználási helyek esetébena ker.mvmnext.hu oldalon lehet a legegyszerűbben diktálni. Az applikációban nem működik a rendkívüli diktálás, de az app belépési adataival be lehet lépni az online ügyfélszolgálatra. Telefonon pedig az ELMŰ Hálózati Kft. területén a 06-20/30/70-938-3838, vezetékesről pedig 06-80-202-938 is lehet diktálni.Az MVM Émász Áramhálózati Kft. területén a 06-20-888-1260, 06-30-818-1260, 06-70-801-1260, vezetékesről pedig 06-80-424-526 számon is fogadják a diktálást.

Az E.ON áramügyfelek az eon.hu/ugyintezes oldalon vagy az E.ON Ügyfélszolgálat appban diktálhatnak. Telefonon pedig a 06-30-344-9488 számon, vezetékes telefonról pedig a 06-80-210-211 számon diktálhatnak. Az ügyfélszolgálati irodákban is megadható a mérőállás. Ez valószínűleg hosszasabb várakozást jelent. Azt kérik, hogy az ügyfelek mindenképp vigyenek magukkal egy friss számlát a gyorsabb azonosítás és ügyintézés érdekében.

Kinek kötelező diktálni? A diktálás nem kötelező. Az eddig megszokott fogyasztás folytatásakor valószínűleg nincs nagyon jelentősége annak, ha rögzítjük az óraállást. (Kivéve, ha nagyon nem bízunk a szolgáltatóban.) Viszonylag jól megbecsülhető, hogy az utolsó leolvasáshoz képest mostanáig mennyit fogyasztottunk. Ugyanakkor, ha lehetőségünk van spórolni, és például a következő hónapokban várhatóan kevesebbet fogyasztunk majd, mint tavaly, akkor érdemes az eddigi magasabb fogyasztásunk óraállását rögzíteni, hiszen az éves elszámoláskor azt még az eddigi kedvező áron kell elszámolnia a szolgáltatóak.

Trükközni nem nagyon lehet, az MVM fel is hívja a figyelmet arra, hogy mindenki a tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatják, és módosíthatják a hálózati elosztó leolvasása alapján.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap