Vészesen fogy a cukor, a szakértők magyarázata pedig aggasztó

Vészesen fogy a cukor, a szakértők magyarázata pedig aggasztó


A cukorhiány már eddig is jelen volt hol kisebb, hol nagyobb mértékben, azonban a szakértők szerint egyre nagyobb méreteket ölt majd a jelenség a közeljövőben.

Mostanság nem idegen a látvány, hogy a boltok polcain kevés cukor található, illetve a mennyiségi korlátozás is jelen van egyes boltokban.

Nem ritka az sem, hogy teljesen üres polcokkal találjuk szembe magunkat.

Szakértők szerint a jelenség továbbra is a mindennapok részét képezi majd, de egyre nagyobb méreteket öltve.

Melyek a cukorhiány okai?

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese elmondta, hogy hazánk nem tudja előállítani a szükséges cukormennyiséget.

A jelenlegi aszályos időszak nem kedvez ennek a termésnek, emiatt kevesebb cukorrépa juthat el a hazai feldolgozókhoz.

Az ezt megelőző évben a cukor és a cukorrépa ára is alacsony volt, ezért a vetésterületek mennyisége egyre jobban csökkent.

„Már tavaly is »cukordeficites« év volt és jövőre sem lesz elég cukor az európai kontinensen. Ezt elvileg olcsón lehetne pótolni külföldi behozatallal, ám Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak és nőttek a szállítási költségek is. Most még ellátási problémák is keletkeztek, a kereskedelem pedig mindezek miatt nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában, ami ellátási problémákat okozhat” – nyilatkozta Dorogi Árpád.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap