Fantasztikus bejelentés ! Csökkenhet is az élelmiszerek ára!

Fantasztikus bejelentés ! Csökkenhet is az élelmiszerek ára!


A lakosság már takarékoskodik, a keresletcsökkenés pedig megállíthatja az árnövekedést vagy csökkentheti is az élelmiszerek árát – nyilatkozta Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában. Az agrárközgazdász elmondta, az aszály okozta károk még nem épültek be az élelmiszerárakba. Egyelőre a pandémia, illetve az ukrán-orosz háború emelte az árakat. Ezekhez viszonyítva az aszálynak tulajdonítható áremelkedés elhanyagolható.

A szakértő szerint a termelőknek hamarosan szembe kell nézniük azzal, hogy a korábbi évekre jellemző pazarlás az élelmiszervásárlás kapcsán megszűnőben van, a volumencsökkenés pedig visszafogja a keresletet. Így valószínűleg a magyar termelők megpróbálják majd a termékeiket exportra értékesíteni, hiszen Európa és a világ más országaiban az élelmiszerárak közel sem emelkedtek olyan mértékben, mint itthon, a fizetőképes kereslet pedig megvan– tette hozzá.

Mint mondta, az aszály negatív hatása most elsősorban a takarmányáraknál látható: kalászos gabonából 25 százalékkal kevesebb termett, kukoricából pedig feltehetően a szokásos termésmennyiség felét sem fogjuk elérni. Ez pedig az árakat felfelé fogja elmozdítani. A magyar állattenyésztésben felhasznált abraktakarmány költségnövekedése nagyjából 300-350 milliárd forintra tehető. Ezt tetézi még az elképesztő mértékű energiadrágulás. Ez együtt azt jelenti, hogy az állati termékek előállítói (tej, hús) idén kb. 500 milliárd Ft költségnövekedéssel kell, hogy számoljanak– magyarázta a szakértő.

A teljes interjú ITT hallgatható meg!!

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap