Ha neked is van radiátorod, ezt az egy dolgot feltétlenül tedd meg fűtési szezon előtt!

Ha neked is van radiátorod, ezt az egy dolgot feltétlenül tedd meg fűtési szezon előtt!

Ha megfelelően felkészülsz a téli fűtésszezonra, akkor nem kell annyit költened akkor sem, ha kint kemény mínuszok tombolnak. Az első és legfontosabb lépés a fűtőtestek szellőztetése, mutatjuk, mit kell tenned!


Ha már beindítottad a kazánt, akkor sincs semmi gond, nyugodtan elvégezheted a szellőztetést. Ha nem értesz a műszaki dolgokhoz, akkor inkább kérj meg egy szakembert.

1. Az első lépés az, hogy, mielőtt nekifognál a műveletnek, állítsd le a kazánt, és zárd el a keringető szivattyút. Ezután keresd meg a légtelenítő szelepet a radiátor felső felében, a kerek záródugó közepén kell legyen. Ha nem adott a szerelő a légtelenítéshez szükséges kulcsot, akkor könnyen beszerezheted bármelyik barkácsboltban.

2. Tedd a légtelenítőbe a kulcsot, és addig forgasd az óramutató járásával ellentétes irányba, míg a víz kezd szivárogni belőle. Legyen a kezedben egy kis tálka, hogy fel tudd fogni a vizet, ami kijön a szelepből, ha túlságosan elfordítottad volna a kulcsot. A szelepből kicseppenő vizet itasd fel egy ronggyal. Csupán a felgyülemlett levegőt kell kiengedned, nem kell nagyon megnyitni a szelepet, mert akkor szembe fog spriccelni veled a víz.

3. Amikor sziszegő hangot hallasz, és az első vízcseppek megjelennek, igyekezz elzárni a szelepet, hogy ne jöjjön ki belőle túl sok víz.

4. Amint kijön a víz a radiátorból, a nyomás csökkenni fog. A kazán nyomáshőmérőjén látni fogod, ha a nyomás nagyot változik a szellőztetés során. Ha a gázkazán nyomása 0,8 bar alá csökken, akkor a rendszer betöltéséhez ki kell nyitnia a kazán töltőszelepét. A gázkazánnál a nyomás telepítéskor 1,4 – 1,5 bar kell legyen, és működéskor sem haladhatja meg a 2,5 bart. Az alábbi videóban részletesebben láthatod, hogyan kell légteleníteni a fűtési rendszert.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap