Hol és hogyan rendelhetsz hatósági áras tűzifát?Itt vannak a részletek

Hol és hogyan rendelhetsz hatósági áras tűzifát?Itt vannak a részletek


Már lehet jelentkezni a hatósági áras tűzifáért az állami erdőgazdaságoknál. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Nem mindenki és nem is korlátlan mennyiségben juthat a piaci árnál olcsóbb tüzelőhöz. Milyen fát, milyen kiszerelésben, hol és hogyan lehet rendelni a kormány tűzifaprogramjának keretében? Íme, a válaszok!

Mennyi fa vásárolható hatósági áron?
Háztartásonként maximum 10 erdei köbméter. Egy erdei köbméter 1,7 normál köbméter (1×1 méteres alapon 1,7 méter magas oszlop). Nem muszáj egyszerre elhozni mind a 10 köbmétert, lehet részletekben is. Ellenben aki 2022. május 1. után vásárolt már valamennyi tűzifát állami erdőgazdaságból, annak annyival csökken a 10 köbméteres kerete.
Ki vehet hatósági áras tűzifát?
A program keretében magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vásárolhatnak tűzifát, a lakcímkártyájuk bemutatásával.

Hol lehet fát rendelni?

A programban résztvevő 21 állami erdőgazdaság 152 megrendelési helyet tart fent szerte az országban. A lakcímkártyánkon szereplő címhez legközelebbi megrendelési helyet érdemes felkeresni személyesen vagy a megadott elérhetőségek egyikén. Az állami erdőgazdaságok ugyanis elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A megrendelési helyek listája ide kattintva érhető el. Az pedig, hogy a lakcímünk szerint melyik erdőgazdasághoz tartozunk, itt található.



Hol lehet a megrendelt fát átvenni?
Nem feltétlen ott, ahol megrendeltük. 207 átvételi pont működik az országban, ezek egyikén lehet átvenni a fát, a gazdaság által meghatározott módon és időben. Az átvételi pontok listája innen tölthető le.

Milyen fát lehet venni?
Keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa közül lehet válogatni, az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. Vagyis ahol nem terem tölgy, ott nem lehet majd tölgyfát kapni, ahol pedig csak fenyő terem, ott csak fenyőt lehet majd kapni.

A hatósági tűzifát értékesítő állami erdőgazdálkodások elérhetőségei
bakonyerdo.hu gyulajzrt.hu parkerdo.hu kaeg.hu
gemenczrt.hu nyirerdo.hu zalaerdo.hu kefag.hu
nefag.hu verteserdo.hu egererdo.springmedia.hu szherdeszet.hu
verga.hu dalerd.hu kaszort.hu eszakerdo.hu
bp-erdo.hu ipolyerdo.hu sefag.hu mecsekerdo.hu
vadex.hu

Menyibe kerül a hatósági áras a tűzifa?
A keménylombos fa, tehát a bükk, a tölgy, a gyertyán vagy az akác erdei köbmétere 30.000 Ft. A lágylombos és a fenyő ára pedig 19.000 Ft köbméterenként.

Mikor és hol kell fizetni?
A befizető helyeken történik a fa megrendelése és az egységes, maximált ár befizetése. Azt pedig érdemes előre megérdeklődni, hogy van-e lehetőség kártyás fizetésre, előre utalásra, vagy csak készpénzt fogadnak el.

Milyen feldolgozottságú a hatósági áras tűzifa?
Az erdőgazdaságoktól hengeres tűzifa vásárolható, jellemzően méteres vagy annál hosszabb kiszerelésben. Vagyis az így vásárolt fát még fel kell dolgozni: össze kell vágni és fel kell hasogatni.

Ki végzi a szállítást?
A vevő. Vagyis az átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításról a vásárlónak kell gondoskodnia, az erdőgazdaságok nem végeznek szállítást.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap