Rendkívüli bejelentés jött az MVM-től! Ezért kell sok embernek többet fizetnie a gázért

Rendkívüli bejelentés jött az MVM-től! Ezért kell sok embernek többet fizetnie a gázért


Az MVM-nek úgy látszik elege lett a rengeteg telefonhívásból és panaszból, sőt, talán olvasóink gázszámlájával foglalkozó cikkeinkből is, mert most bejelentették, hogy szeptembertől – ami mondjuk már elkezdődött – lakossági tájékoztató kampányt indítanak.

Az MVM lakossági tájékoztatási kampányt indít szeptemberben számos online felületen, amelyben a társaság bemutatja többek között az energiaszámlákkal és az elszámolással kapcsolatos információkat, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig – közölte az MVM szerdán.

Ez utóbbi mondat azért is tűnik mondjuk úgy, túlzásnak, mert nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre az átlagfogyasztás feletti árat maguk a fogyasztók előlegezik meg a szolgáltatónak, mert azt nehéz kimagyarázni, hogy tizenegynéhány köbméter nyári fogyasztásra miért kap valaki már emelt számlát, mint ahogy az számos olvasónknál előfordult.

Mindenki megkapja…

A közleményben kiemelték, a háború és az elhibázott szankciók miatt egész Európát energiaválság sújtja. A magyar kormány azonban egyedülálló döntést hozott, és ilyen körülmények között is fenntartja a rezsicsökkentést – áll a kormány munkáját dicsérő szolgáltatói szövegben. A rezsicsökkentés továbbra is minden magyar háztartás számára megmarad az átlagfogyasztás mértékéig. A 2022. augusztus 1-je és a 2023. július 31-e közötti időszakban a lakossági ügyfelek 2523 kilowattóra (kWh) áramot, és legalább 1729 köbméter (m3) földgázt vásárolhatnak rezsicsökkentett áron.

Hangsúlyozták, a lakossági tájékoztató kampányt annak érdekében indítják, hogy az új rezsiszabályok könnyebben érthetők legyenek az ügyfelek számára.

A közleményben lévő weboldalon van is pár válasz, még, ha nem is mindenkinek fog tetszeni, ami ott áll.

Mert például a gázszámlás résznél kiderül, hogy gyaskorlatilag csak azok járnak jól, akik úgy vannak az átlagfogyasztáson belül, hogy átalányt fizetnek, mégpedig egyenletes számlázásút, vagyis minden hónapban ugyanannyit.

Így írják:

Egyenletes részszámlázás esetén naparányos elszámolás történik:

a számla az éves mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát tartalmazza a földgáz egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016. (XII.29.) NFM rendeletben meghatározott áron elszámolva (a változatlan kedvezményes árak ITT érhetők el) az e feletti mennyiséget pedig a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron

2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ

2022. október–december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ

A mindenkori versenypiaci költségeket tükröző ár, a lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó (27% áfával együtt számított) bruttó ár.

Minden egyéb esetben (diktálás, elosztói leolvasás, leolvasást helyettesítő becslés, hőmérsékletfüggő részszámlázás) a kedvezményes áron számlázandó mennyiség meghatározása fogyasztási jelleggörbe alapján történik. A fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározásának módját az egyetemes szolgáltató üzletszabályzata tartalmazza. (A fogyasztási jelleggörbe határozza meg, hogy általában mennyit fogyaszt a lakosság az egyes hónapokban. Az átlagos havi 144 köbméteres fogyasztásnál az éves fogyasztás 1 százaléka augusztusra esik. a legmagasabb rész pedig januárra. Így aki augusztusban 15,3 köbméternél többet fogyasztott, az már a 15,3 köbméter feletti részért többet fizet.)

Ha valaki időközben spórol a gázzal, árammal, éves elszámoláskor visszakapja a túlfizetését.

Az MVM tájékoztató oldala itt található, többféle kérdésre is választ adnak.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap