66 éves korában váratlanul hunyt el a kivételes tehetségű magyar színésznő!Semmi nem utalt a tragédiára!

66 éves korában váratlanul hunyt el a kivételes tehetségű magyar színésznő!Semmi nem utalt a tragédiára!


Csodagyerekként kezdte, és később sem tört meg a karrierje. Óriási veszteség, hogy nincs többé.

Bulla Elma előbb volt sztár Bécsben, mint Budapesten. Csodagyerekként indult – tízévesen már az osztrák fővárosban lépett fel – és a későbbiekben sem tört meg a karrierje – írja az Újságmúzeum.

Egy évvel az I. világháború előtt született a Felvidéken, Selmecbányán. Hamar kiderült, a színpad a mindene, így a szülei (az édesanyja után kapta az Elma nevet) tánciskolába küldték és az is hamar eldőlt, a prózai szerepekben is lubickol a kicsi lány. Tízévesen már Bécsben lépett fel (két éven keresztül), itt tűnt fel a fenomenális tehetség Max Reinhardtnak, aki a korszak egyik legbefolyásosabb színházi embere volt. Ő vette szárnyai alá a Munczi Bulla művésznéven fellépő lányt.


Miközben Bécsben már sztár volt, Budapesten keveset tudtak a törékeny szépséggé érő Bulla Elmáról. 1934-ben aztán az író és színházigazgató Bárdos Artúr megnézte egy darabban és a fejébe vette, hogy „hazacsábítja” a színésznőt. Sikerrel járt, itthon pedig hamar a lábai előtt hevertek a kritikusok. Kosztolányi Dezső is oda volt a modorosságot mellőző színésznőért, egy ízben ezt írta róla: „

Ez a színésznő törékeny vállain a fönséget hordozza.”

Bulla Budapesten is ismert lett és hamarosan a szerelem is rátalált. Történt, hogy a folyamatos fellépések megviselték a hangszálait, az orvosok pedig egy svábhegyi szanatóriumba utalták be. Pillanatok alatt szerelemre lobbant a kezelőorvosával, dr. Nagy Endrével. Néhány hónappal a megismerkedésük után Bulla igent mondott az orvosnak, így 1936-ban összeházasodtak. A ceremóniára a Mátyás templomban került sor, a nyilvánosság teljese kizárása mellett. Nem holmi úri huncutságról volt szó, Bulla Elma így akarta megvédeni a magánéletét, hiszen a pesti bulvárlapok naponta próbáltak sztorit kerekíteni az imádott színésznő életéből.

Ide tartozó párhuzam, hogy Bullához hasonlóan a kor másik ismert színésznője, Bajor Gizi is a kezelőorvosába lett szerelmes, dr. Germán Tiborba, akihez a fülproblémái miatt fordult. Az ő kapcsolatuk viszont tragikus véget ért, ugyanis az agykéregsorvadásban szenvedő Germán rögeszméje lett, hogy a felesége agydaganatban szenved. Bajor Gizinek, Germánnal ellentétben semmi baja nem volt, ám a férje halálos adag morfiuminjekciót adott be neki.

A házassága végül nem lett hosszú életű, de erről főleg a politika tehet. Dr. Nagy Endre a származása miatt már nem érezte biztonságban magát Budapesten, ezért Bullával együtt New Yorkba költözött 1939-ben. Nyolc hónap elteltével viszont a honvággyal küzdő színésznő hazautazott és ezzel a házasságukra is pontot tett (dr. Nagy Endre 1947-ben halt meg úgy, hogy soha többé nem látta Budapestet).

Bulla nem csak a színházban, a filmeket is sztár lett Legtöbbször a megcsalt, de megbocsátó feleség szerepét osztották rá. Számtalan filmben játszott, egészen 1943-ig, aztán tíz év szünet következett, de aztán nem volt megállás. A színházban és a filmvásznon is zseniálisan formálta meg Giza szerepét a Macskajátékban. Később újra megházasodott, az újságíró Fendrik Ferenc felesége lett. Róla tudni kell, hogy 1945 után a Magyar Nemzet tollforgatója volt és Bullával egy darab kapcsán ismerkedtek meg.

A csodagyerekből lett kivételes színésznő 1980-ban, 66 éves korában hagyta itt ezt a földi világot. A férje öt évvel később követte őt, a Farkasréti temető egyik sírköve alatt pihennek egymás mellett.

Nyugodj békében, Bulla Elma!

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap