Drágul a lakossági gáz októbertől,íme a részletek

Drágul a lakossági gáz októbertől,íme a részletek


A lakossági fogyasztók 2022. augusztus 1-jétől az egyetemes szolgáltatótól vételezhetnek gázt.

A magyar kormány döntése értelmében minden magyar háztartás felhasználási helyenként az átlagfogyasztás mértékéig (63 645 MJ/év, illetve 1729 m3/év) rezsicsökkentett áron kapja az gázt. Ez a mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. időszakra érvényes.

A lakossági fogyasztók az új szabályozások értelmében 2022. augusztus 1-jétől:

63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig a földgáz egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016. (XII.29.) NFM rendeletben meghatározott I. árkategória szerinti áron,

– 63 645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztás felett mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron
kapják a földgázt.

Azonban a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg rendeletben.

Ennek értelmében pedig:

A fenti fogyasztási mértéket meghaladóan:

2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ

– 2022. október–december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ áron vételezhetnek földgázt az ügyfelek (amely tehát az aug-szept hónapokhoz képest drágulást jelent)

A mindenkori versenypiaci költségeket tükröző ár, a lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó (27% áfával együtt számított) bruttó földgáz ár.

A kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között, idő- és fogyasztásarányosan biztosított – olvasható az MVM Next hivatalos tájékoztatásában.

Hogyan működik az átalánydíjas fizetés (ún. egyenletes részszámlázás)?

Átalánydíjas fizetés választása esetén az ügyfél a várható éves fogyasztását, időarányosan havi egyenlő összegekben fizeti meg és nem a bediktált mennyiség után állítja ki a szolgáltató a számlát havonta.

Azt, hogy mennyi lesz az ügyfél várható éves fogyasztása, a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg, de az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti.

Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem célszerű csökkenteni a várható fogyasztást, ha nem változnak a fogyasztási szokások, mert ebben az esetben bár havonta kisebb összegű számlák érkeznek, az éves elszámolást követően egy összegben kerül kiszámlázásra a korábbi részszámlákban meg nem fizetett, de ténylegesen felhasznált gáz, amely így egyszerre nagy összegű elszámolószámlát eredményezhet. Az elszámolási időszak végén az éves leolvasást követően az ügyfél és a szolgáltató elszámolnak egymással, tehát az ügyfél csak a ténylegesen elfogyasztott energiát fizeti ki.

Ez esetben az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott gázmennyiséget úgy számoljuk ki, hogy az adott számlási időszakra jutó napok számát megszoroztuk az egy napra jutó rezsöcsökkentett áron kapott kedvezményes gázmennyiséggel-

A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik. Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ, köbméterben számolva fűtőértéktől függően 4,5-5 m3.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy az adott számlázási időszakra (hónapra) vonatkozóan mekkora a kedvezményes mennyiség, az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget kell megszorozni a számlázási időszakra jutó napok számával. Amennyiben az ügyfél számlázási időszaka egybeesik a naptári hónappal, akkor az adott naptári hónap napjainak számát kell figyelembe venni.

Ha eltér a naptári hónaptól, akkor a számlázási időszakra jutó napok számával kell megszorozni az egy napra jutó kedvezményes mennyiséget. Az idő- és fogyasztásarányos elszámolás alapján tehát éves szinten 63 645 MJ, legalább 1729 m3 gáz biztosított rezsicsökkentett áron.

Ha a várható éves fogyasztás alapján beállított mennyiség így a kedvezményes sávhatár alatt marad, akkor a számlában jellemzően csak rezsicsökkentett ár fog szerepelni. Ha a várható éves fogyasztás meghaladja a kedvezményes mennyiséget, akkor a legtöbb esetben lakossági piaci ár (versenypiaci költségeket tükröző ár) is szerepelni fog a számlán, amely azonban jóval kedvezőbb, mint a világpiaci ár, annak nagyjából a háromnegyede.

Fontos tudnivaló, hogy amennyiben az ügyfél éves elszámolási időszaka nem esik egybe a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti kedvezményes időszakkal, akkor az ügyfél éves elszámolási időszakában esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő éves elszámolási időszak során a szolgáltató figyelembe veszi.

A havi kedvezményes, rezsicsökkentett határ attól függően változik, hogy az adott ciklus (hónap) hány napos, tehát 30 nap esetén 5231 MJ, 31 napos hónap esetén pedig 5405 MJ.

PÉLDA:

Amennyiben egy ügyfél számlázási ciklusa minden hónap 13. napjától a következő hónap 12. napjáig tart, a július-augusztusi időszakra vetítve a számlája július 31-ig a korábbi, míg az augusztus 1-12. közötti időszakra vonatkozóan már az új elszámolás mentén történik.

Ebben az esetben az augusztusi 12 napra a kedvezményesen felhasználható hőmennyiség 12 x 174,4 ≈ 2 093 MJ, amely 59,96 m3 gázt jelent. Ugyanezen ügyfél következő számlázási időszaka augusztus 13. és szeptember 12. napja közé esik.

Ebben a számlázási időszakban 31 nap van, így az igénybehető kedvezményes mennyiség 5406,4 MJ, amely 154,91 m3. (MJ-ból m3-t úgy kell számolni, hogy a MJ-ban kifejezett értéket el kell osztani a számlán szereplő fűtőértékkel és a korrekciós tényezővel. A példákban 34,9-es átlagos fűtőértékkel és 1-es korrekciós tényezővel számoltunk.)

Az alábbi grafikonokon két példán keresztül mutatjuk be a rezsicsökkentett áron biztosított kedvezményes mennyiség számítását a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakra. Az első esetben az ebben az időszakban felhasznált földgáz mennyisége 1500 m3 ( 52 350 MJ), azaz kevesebb, mint a kormányrendeletben meghatározott, 63 645 MJ, legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiség, míg a második esetben a felhasznált földgáz mennyisége ezen egy éves periódusra 2000m3 (69 800 MJ), azaz több, mint a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség.

Mindkét esetben az első 11 hónapon át egyenletes mennyiségről készül részszámla, így az ügyfél átalánydíjat fizet, azonban az éves elosztói leolvasást követően az elszámoló számla mértéke a megelőző 11 részszámlától eltérő lehet, hiszen a tényleges fogyasztás ebben az utolsó számlában kerül elszámolásra.

Ha a részszámla alapját képező mennyiség jól volt beállítva, az elszámoló számla nem tartalmaz nagy eltérést. A következő évre a szolgáltató a tényleges fogyasztás alapján kalkulálja a havi átalány mennyiségét, de ezt az ügyfél – például változó fogyasztási szokása miatt – módosíthatja.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap