Most jött! ITT vannak a kormány rendkívüli bejelentései! EZ mindannyiunkat érint

Most jött! ITT vannak a kormány rendkívüli bejelentései! EZ mindannyiunkat érint


Csütörtökön 13 órára hirdették meg a Kormányinfót, melyen Gulyás Gergely a szerdai kormányülésen született döntéseket ismerteti. Energiavészhelyzet, háború, infláció, uniós pénzek és számos más, a magyar emberek hétköznapjait testközelből érintő témában kaphatunk válaszokat. Lássuk, konkrétan miről!

A kormányinfón elhangzott:
A kormány áttekintette az uniós tárgyalások állását, úgy látják, eredményes lehet a tárgyalások lezárása. 17 pontban állapodtak meg, sok más mellett a korrupció elleni hatóság felállításáról, a közvagyon kezelésével kapcsolatos speciális eljárásokról. A kormány vállalta az uniós forrásokból finanszírozott, egyajánlatos közbeszerzési eljárások arányának csökkentését. Jelentéstételi kötelezettség és rendszer létesült az egy ráajánlatos közbeszerzések elszaporodásának megakadályozására. A mikro- kis- és középvállalkozásokat támogatni fogják oktatással és pénzügyi támogatással abban, hogy résztvehessenek a közbeszerzési pályázatokon.

A folyamat eredményesen lezárulhat. Orbán Viktor ma levélben köszönte meg a 26 részvevő uniós ország vezetőinek, hogy hozzájárultak a határidő meghosszabbításához, mely szükséges a hatóság létrehozásához.

A megállapodás része az is, hogy jelentős pedagógusbér-emelés legyen magyarországon. Az európai Bizottság ezen a területen konstruktívan lépett fel, ez lehetővé teszi, hogy 2025-re elérjük a diplomás átlagbér 80 százalékát a pedagógusok bére esetében.

Jövőre 20,8 százalékkal, az azt követő évben a jelenlegihez képest közel 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten 29-30 százalékkal kell emelni a pedagógusok bérét. Ez jelentős, eddig nem látott béremelés lesz a pedagógusoknál - jelentette be Gulyás Gergely.

Energiaválság
A kormányülésen az energetikai kérdésekről is szó volt. A kérdés, hogy van-e energia, és, hogy mibe klerül. A mibe kerülre borzalmas válaszok vannak. A jó hír az, hogy Magyarországon a tárolókapacitásokat feltöltötték annyira, hogy ha fél évig egyetlen molekula gáz sem érkezik, akkor is biztonságban vagyunk - mondta Gulyás Gergely.

Változás a napelemeknél!
Ettől függetlenül az energiaszektorban sok változtatásra van szükség, ezért, ha a megállapodás megszületik a helyreállítási alapról, akkor annak hitel részét zöldenergiával kapcsolatos befektetésekre és az elektormos hálózat felújítására fordítják- mondta Gulyás Gergely.

Ugyanis az elektromos hálózat rendkívül túlterhelt, nem bír el több napelemes betáplálást. Rengeteg az igény, amit a hálózat már nem bír el. Az eddig beadott igényekre a változás már nem vonatkozik. A még elő nem jegyzett igények kapcsán azonban változtatni fognak, amíg egy nagyon költséges és nagymértékű hálózatfelújításra nem kerül sor. Eddig az volt a rendszer, hogy a napelemek által termelt energiát kötelezően be kellett táplálni a hálózatba és onnan kapta vissza az igénylő. Ezen változtatni kell:

A betáplálási kötelezettséget felfüggesztik.

Aki ezután napelemet telepít, a napenergiát közvetlenül felhasználhatja a háztartásában, nem kell a szolgáltató engedélye. A megtermelt energiát közvetlenül a háztartás használhatja fel. Ha a hálózat felújítása megtörténik, a betáplálásra is újra lehetőség lesz. Ez a szabály vonatkozik a háztartásokra és a saját célra villamosenergiát előállító vállalkozásokra. A háztartásoknál tény, hogy a megtérülést ez lassítja, mert az energiafelhasználás időpontját az energia megtermeléséhez kell időzíteni és ha valaki nem ehhez időzíti, akkor akkumlátorokat is kell venni, de az elektromos hálózat már nem bír el több napelemet. Az erőműveknél megmaradnak a jelenlegi szabályok.

Amennyiben az uniós megállapodás megköttetik, akkor a hitel részt a pénzből gyors és nagymértékű hálózatfelújításra fogják felhasználni - erősítette meg Gulyás Gergely.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap