Óriási veszteség! Nem bírta nélküle! Egy évvel imádott férje után halt a csodálatos magyar színésznő

Óriási veszteség! Nem bírta nélküle! Egy évvel imádott férje után halt a csodálatos magyar színésznő


Hiába volt zseniális színésznő, a szókimondása miatt évtizedeken át mellőzték. Megkeseredve, elfeledve halt meg a Ludas Matyiban Piroskát, az Indul a bakterházban pedig a Banyát játszó Horváth Teri. Az Újságmúzeum összeállításában következzék 14 pillanat a száműzött színésznő életéből!

1. 1929. augusztus 18-án született Rábatamásiban, egy földműves családban.

2. A tanítója, Jászai András vette észre, hogy a kis Teriben színészi vér csörgedezik, ő szerepeltette először színpadon, még Rábatamásiban. Jászai amúgy rokona volt a híres színésznőnek, Jászai Marinak.

3. Az ötgyermekes família 1946-ban, a jobb élet reményében költözött Rábatamásiból Balfra, ott kaptak ugyanis földet. Horváth Teri 17 éves volt ekkor.

4. A tragikus sorsú Soós Imrével a Ludas Matyiban alkottak szerelmespárt. Sokan azt gondolták, az életben is együtt vannak, de Horváth Teri állította, nem volt több köztük a barátságnál. „Olyan volt a mi barátságunk, hogy abból nem lehetett szerelem” – nyilatkozta egyszer.

5. Soós Imre öngyilkossága nagyon megviselte Horváth Terit – a fiatal színész csupán 27 éves volt, mikor megölte magát -, de érezte, hogy idővel bekövetkezhet a tragédia. Szerinte Soós gyorsan élt, mindig sietett. Mintha tudta volna, hogy rövid időt tölt itt ezen a földön.

6. Sokáig úgy tűnt, a színésznő legendás pályát fut be, ám a szókimondó stílusa miatt nem kedvelték a rendezők, idővel pedig pártvonalon sem nézték jó szemmel az őszinte szavakat. Hiába volt az ország egyik ünnepelt színésznője, szépen lassan kiírták a szerepekből.

7. Egy ideig kereste az okát, próbált visszatérni, de aztán feladta. Csók István egykori műteremlakásában élt a férjével, a szintén mellőzött festőművésszel, Konfár Gyulával, aki azzal próbálta vigasztalni az alkotástól megfosztott Horváth Terit, hogy számtalan kedves portrét festett róla.

Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap