Újabb járulékemelés jön: ennyivel kell majd többet fizetni az egészségügyért

Újabb járulékemelés jön: ennyivel kell majd többet fizetni az egészségügyért


Jövőre havi 9600 forintra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék a mostani 8400 forintról, derül ki a NAV tájékoztatásából.

Ez azt jelenti, hogy naponta 320 forintba fog kerülni a járulék a mostani 280 forint helyett.

Ekkora lesz a járulékemelés A belföldi magánszemélyek akkor kötelesek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ha megszűnik a jogosultságuk az egészségügyi szolgáltatásra, azaz ha például megszűnik a munkaviszonyuk.

2020 júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást, írja a24.hu.

Ebben az esetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) érvényteleníti az érintett magánszemély társadalombiztosítási azonosító jelét, azaz a tajszámát. A szám a tartozás befizetése utáni naptól újra érvényes lesz.

Ha valaki méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt: részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kérhet a NAV-tól, fogalmaz a lap.

Azok a személyek, akik külföldre távoznak és ott egészségügyi szolgáltatási jogosultságot szereznek, mentesülhetnek a járulékfizetés alól. Ezt azonban jelenteniük kell a NAV felé.

Így alakítanák át az egészségügyet: vége lehet a szabad orvosválasztásnak, szigorodhatnak a látogatási szabályok

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítását célzó javaslatcsomag október közepén kerülhet a kormány elé.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap