Itt a bejelentés: Kegyetlen gyomrost kapott Magyarország

Itt a bejelentés: Kegyetlen gyomrost kapott Magyarország


Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – tudta meg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból.

A lap úgy tudja, hogy erről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit és a Bizottság megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is – írja a Portfolio.

A lap információi szerint jövő szerdán elfogadhatja a Bizottság az 5,8 milliárd eurós magyar helyreállítási programot, igaz, komoly feltételeket társítanának annak folyósításához, többek között az igazságszolgáltatás terén kellene végrehajtani a bevállalt reformokat, illetve a 17-féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás teljesítésével is haladni kellene.

A pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hoznia (a 7,5 milliárdos felfüggesztési javaslatot módosíthatják is), tehát legalább 15 tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik.

Ezután kerülne sor a december 6-i ülésen két olyan ügyre, amelyet a magyar kormány eddig hevesen ellenzett (ukrajnai megsegítés közös uniós adósságvállalásból és globális minimumadó multicégekkel kapcsolatos pillére).

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap