Itt a kormány szerdai rendkívüli bejelentése

Itt a kormány szerdai rendkívüli bejelentése


Az Európai Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, ám javaslatot tett az Európai Tanácsnak arra, hogy függesszenek fel a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurót, mivel Brüsszel szerint Magyarország súlyosan megsérti a jogállamisági normákat.

Minden bizonnyal erről is szó lesz a szerdai Kormányinfón, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tart majd.

Fél háromtól a Karmelita kolostorban áll kamerák elé Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Várhatóan újabb fontos bejelentésekre lehet számítani.

A kormányinfó, melynek témája az uniós pénzek egy részének felfüggesztése, illetve másrészről a magyar helyreállítási terv elfogadása volt, Navracsics Tibor, uniós forrásokért felelős tárca nélküli miniszter tett bejelentéseket. Az uniós döntés az, hogy a nemzeti helyreállítási tervünket elfogadásra javasolta az Európai Bizottság.

Navracsics Tibor a kormányinfón arról beszélt, hogy a mai uniós bizottsági döntés nem meglepő, viszont most első alkalommal nyilvánította ki az Unió, hogy a magyar helyreállítási tervet elfogadják. Ez jó hír, ráadásul egyetlen kategória kivételével a nemzeti helyreállítási terv a legjobbak között van. Az Európai Bizottság tehát elismerte, hogy a magyar helyreállítási nemzeti terv a legjobb egész Európában. Magyarország ezt örömmel nyugtázza, öröm, hogy megnyílik a lehetőség, hogy aláírjuk az ezzel kapcsolatos terveket. Remélhető, hogy a kohéziós tervekkel kapcsolatos szerződéseket hamar aláírhatjuk - mondta.

A 3000 milliárdos, másik összeg felfüggesztése nem meglepetés, szeptemberben ugyanez volt az állás, reméljük, vállalásainkat hamar teljesíteni tudjuk és 2023-ban meg tudjuk győzni a tanácsot és a bizottságot, hogy a felfüggesztést nem kell tovább fenntartani és teljes körűen hozzáférhetünk az uniós forrásokhoz minden területen - mondta Navracsics Tibor.

Mikor jön a pénz?
2023-ban körülbelül 2500 milliárd forint érkezhet Magyarországra, további egymilliárd euró pedig a partnerségi megállapodás aláírása után érkezhet meg, várhatóan 2023 második félévben - ezt Gulyás Gergely mondta már.

A végső szó:
A pénzügyminiszerek uniós tanácsa fogja elfogadni vagy elutasítani a nemzeti tervet, amit az Európai Bizottság ma elfogadásra javasolt. Bízunk benne, hogy ez a pont nem is fog változni, más pontokban lehet változás - mondta Navracsics Tibor egy későbbi kérdésre, hozzátéve, hogy lehetnek még módosítások.

Arra a kérdésre, biztos-e, hogy december 31-ig a megállapodásokat alá tudjuk írni, Navracsics azt mondta, hogy ami rajta múlik, elköveti, de bízik benne, hogy a partnerek érdeke is ez, az Európa Tanácsot köti a szabály, ami szerint egy tagállamnak ne legyen indokolatlan forrásvesztése.

A pénzügyminiszterek tanácsa sajtóértesülések szerint december 12-én ül össze, hogy döntsön a helyreállítási tervünkről.

Mit kell még csinálni?
További vállalásainkról még törvényeket kell elfogadni, annyi biztos, hogy a bírósági szervezetről szóló törvényt meg kell változtatni. Van olyan, amit a bizottság vállalásként értékelt, holott a magyar kormány nem vállalta és van olyan, ahol a bizottság elmarasztaló értékelése félreértésen alapul. Nagy törvényi átalakításra nem lesz szükség már, csak az igazságügyi rendszer kapcsán - ezt Gulyás Gergely mondta.

Hátra van még az antikorrupciós munkacsoport létrehozása, a csalásellenes és a korrupcióellenes stratégia megújítása és márciusban van még egy határidőnk a helyreállítási terv kapcsán - ezt egy későbbi kérdésre Navracsics Tibor mondta.

Amint a döntés megtörténik a helyreállítási terv elfogadásáról - most ugye arról döntöttek, hogy elfogadásra javasolják - akkor egy feszített beruházási időszak következik, el kell indítani a most álló beruházásokat, hogy az elszámolásokkal haladjon az ország - ez is Navracsics Tibor egyik kérdésre adott válaszából derült ki a tájékoztató második felében.

Pedagógus béremelés
- Könnyű Brüsszelbe járni nettó 6 millió forintos fizetéssel és megakadályozni, hogy a tanárok fizetést kapjanak. Ha a pénzek januártól megérkeznek, akkor a pedagógusok 21 százalékos béremelése is megtörténik. Ha nem jön az uniós pénz, akkor az állam saját erőből 10 százalékos emelést tud garantálni - mondta Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva. Később egy újabb kérdésre megerősítette: ha az operatív programokkal kapcsolatos szerződéseket aláírják - ami nem függ a jogállamisági eljárástól -, akkor lehet a "megígért mértékű", tehát a 21 százalékos béremelés.

Nyugdíjemelés!
- A mai kormányülésen dönt a kormány a nyugdíjemelés mértékéről - ezt szintén Gulyás Gergely mondta, de konkrét számokat nem tudott mondani, mert ekkor még tartott a kormányülés.

Benzin ársapka
Egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, nyugtalanító hírek vannak az üzemanyagellátás kapcsán. Az újabb szankciók hatályba lépnek december 5-ével és itthon a százhalombattai olajfinomítóban is vannak problémák. A Mol-nak kell választ adnia, hogy a dízel és benzin ellátást Magyarországon tudja-e biztosítani. Az ársapkát azért lehetett fenntartani, mert Százhalombattán a Mol, itthon elő tudta állítani a megfelelő mennyiségű benzint és dízelt. Amennyiben ezt importból kell pótolni, akkor az sokkal drágább lesz, és az ársapka nem tartható fenn. Minden attól függ, hogy a Mol biztosítani tudja-e a megfelelő üzemanyag mennyiséget, vagy sem és akkor dönteni kell.

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap