MOST érkezett: Itt a gyomros a hazai áramfogyasztóknak

MOST érkezett: Itt a gyomros a hazai áramfogyasztóknak


Tömegével mondják fel az áramszerződéseket

Számos vállalati és társasházi ügyfélnél kivágta a biztosítékot, hogy az energiakereskedő felmondta határozatlan idejű, fixáras villamosenergia szerződéseit.

Számos vállalati és társasházi ügyfélnél kivágta a biztosítékot, hogy az Audax Renewables Kft. felmondta határozatlan idejű, fixáras villamosenergia-szerződéseit a 2023. január 1-jével kezdődő időszakra. Többen ezt úgy értelmezték, hogy az energiakereskedő cég az összes meglévő szolgáltatói szerződését felfüggesztette, és olyan feltételezések is terjedni kezdtek, hogy áramhiány van a piacon – értesült a 24.hu.

A lapnak Fejes Tibor, az Audax ügyvezető igazgatója azt mondta: távol áll a valóságtól, hogy minden szolgáltatói szerződésüket felmondták. Idén minden szerződött ügyfelüknek leszállítják azt a mennyiséget, amiben az egész évre szóló fixáras szerződések keretében megállapodtak. Szerinte

tudomásul kell venni, hogy már csak úgynevezett spotáras szerződéseket tudunk felajánlani, mivel mi is csak a napi piacon tudjuk megvenni az elektromos energiát, minden nap a következő napra előre.

A hasonló szerződések árképletét a holland gáztőzsde árai alapján számítják, tette hozzá.

Fejes Tibor arról is beszélt, hogy a jelenlegi kiszámíthatatlan energiapiaci helyzetben nem vállalják, hogy a jövő évre előre vásároljanak energiát. Az év első felében vettek egy nagyobb volument előremenőleg, erre vonatkozóan tavasszal minden ügyfelüknek kiküldték a fixáras szerződésajánlatokat. Nagyon kevesen fogadták el, de ők már korábban leszerződhettek 2023-ra. Ősszel a maradék keretre is meghirdettek egy kampányt, és egészen addig fogadtak be aláírt szerződéseket, adtak ki ajánlatokat, ameddig a keretet le nem fedték. A 2022-es portfólióval összevetve a jövő évre csak feleannyi energiát sikerült előre megvenniük.

Amikor ez a portfólió kimerült, bejelentették, hogy már nem tudnak ilyen szerződést ajánlani a jövő évre. Azoknak az ügyfeleknek, akik nem válaszoltak, vagy nem választottak másfajta konstrukciót, az idei év végével felmondták a szolgáltatást, azaz 2023-ban feléjük már nem lesz ellátási kötelezettsége a cégnek.

A mintegy 23 ezer ügyfelünk közül 2-3 ezren tartozhatnak ebbe a körbe, de ismétlem, hogy a spotáras konstrukciót mindegyikük számára felajánlottuk

– hangsúlyozta az Audax vezetője a 24.hu-nak. A lap szerint a spotáras szerződések hátránya, hogy nem lehet előre megmondani az ügyfélnek, mennyi lesz az áram ára, mondjuk, jövő januárban vagy szeptemberben, így az üzleti tervekben nem lehet kalkulálni az energiaköltségekkel.

Nyitókép: Pixabay

Forrás
Újabb Régebbi

Kapcsolatfelvételi űrlap